Redilioupoli's Blog

Η Κόκκινη Ηλιούπολη είναι εδώ

 • Είμαστε ME το ΚΚΕ δεν ειμαστε ομως To …ΚΚΕ

  Λόγο της ύπαρξης διαφόρων "περίεργων" blog δήθεν "κόκκινων" και "αριστερών" που έχουν σαν στόχο τους να διαστρεβλώνουν και να υπονομέυουν το ΚΚΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε ότι είμαστε οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, πράγμα που συμβαίνει και σε όλα τα blog που βαφτίζονται με οποιοδήποτε όνομα.
  Μοναδική πηγή είναι τα επίσημα sites του κομματος και της νεολαίας
  Βασική επιδίωξη των "φιλοΚΚΕ" blogs είναι να βάζουν την αμφιβολία.για ενέργειες που τάχα δεν είναι σωστές και να αμφισβητούν την ηγεσία του κόμματος.
  Τελευταία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με μοναδικό στόχο την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό από τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ.
  Θέλει μεγάλα προσοχή και επαλήθευση όσων κειμένων αναρτώνται στα διάφορα blogs

 • Απαράδεκτη η άρνηση να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

  Η συζήτηση της πρότασης νόμου καθυστέρησε αδικαιολόγητα με ευθύνη της συγκυβέρνησης. Κατά την πάγια τακτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, γίνεται κατά το δοκούν ερμηνεία σχετικού άρθρου του Συντάγματος (73 παρ. 3) και έτσι η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δεν μπήκε σε ψηφοφορία, με το σκεπτικό ότι προκαλεί «δημοσιονομικό κόστος». Η ερμηνεία αυτή ακυρώνει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί πρόταση νόμου που καταθέτει, αφού δεν υπάρχει καμία πρόταση νόμου που δεν συνεπάγεται έστω και ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος...

  Επίσης, είναι προσχηματική, αφού με βάση τη διάταξη αυτή παρεμποδίζεται η συζήτηση ακόμα και προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης που όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα όφελος, όπως η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, που δεν έχει έρθει ποτέ για συζήτηση.

 • Αγωνίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ

  Η κοινή λογική λέει ότι η αγωνία ενός συνδικαλιστή για τους μισθούς είναι να μη μειωθούν. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όμως αγωνιούν μη τυχόν και δε μη μειωθούν..!

  Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απαιτεί με... επιστολή της προς τους ξενοδόχους του νομού να εφαρμόσουν άμεσα τη νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν μειώνοντας τους ήδη πενιχρούς μισθούς κατά 15% (κατ' αντιστοιχία της ΣΣΕ που υπέγραψε και η ηγεσία της κλαδικής Ομοσπονδίας). Είναι τέτοια η ανησυχία τους μην τυχόν και καθυστερήσει η ανακούφιση των ξενοδόχων, που φρόντισαν να αναρτήσουν τις σχετικές επιστολές και μες στους τόπους δουλειάς (βλ. ένθετο). Μάλιστα, εφιστούν την προσοχή στους ξενοδόχους γιατί «ο μήνας Ιούλιος πρέπει να πληρωθεί με τη νέα σύμβαση». Ισως, βέβαια, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να μην έχουν κανένα λόγο να ντρέπονται για τις συμφωνίες που υπέγραψαν, αφού για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των εργοδοτών νοιάζονται. Αλλά τέτοια πρεμούρα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη...
  Δείτε εδώ την επιστολή προς τους ξενοδόχους: http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=373809&format=.jpg

 • Χαμένοι και κερδισμένοι της κρισης

  Η «κρίση χρέους», που είναι μια πτυχή της συνολικής καπιταλιστικής κρίσης, γίνεται πηγή δεινών για τους λαούς των χωρών που δανείζονται και ταυτοχρόνως πηγή πρόσθετων κερδών για τους δανειστές.
  Την περασμένη βδομάδα έπρεπε να πληρωθεί από το ελληνικό κράτος ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Το ομόλογο βρισκόταν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία το είχε αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή πολύ μικρότερη της ονομαστικής.
  Η κυβέρνηση αποφάσισε, αφού αυτό όριζε η συμφωνία για το «κούρεμα», να πληρώσει το ομόλογο στην ονομαστική του αξία. Ετσι, η ΕΚΤ αποκόμισε ένα σημαντικό κέρδος από τη διαφορά της αξίας.
  Και επειδή τα κέρδη της ΕΚΤ κατανέμονται στις χώρες - μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σ' αυτήν, η μερίδα του λέοντος από την εξόφληση του ελληνικού ομολόγου ανήκει στη Γερμανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γερμανικό κράτος αποκομίζει ανάλογα κέρδη από την εξόφληση ομολόγων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών που εποπτεύονται από την τρόικα.
  Σύμφωνα, μάλιστα, με υπολογισμούς των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, η Γερμανία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να αποκομίζει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει, ως το 2026, το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν και έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.
  Εν τω μεταξύ, με βάση υπολογισμούς του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 χρόνων συνολικά 68 δισ. ευρώ από τη διαφορά των επιτοκίων και σε σύγκριση με το μέσο κόστος δανεισμού με αυτό της περιόδου 1999 - 2008.

 • Το «ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα»

  Ακριβώς 1,2 δισ. δολάρια θα επενδύσει, όπως ανακοινώθηκε από το ναυτιλιακό Τύπο, η εταιρία «Enesel SA» για τη ναυπήγηση 10 πλοίων μεταφοράς κοντέινερς που θα γίνει βέβαια σε ναυπηγεία εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στα κορεάτικα ναυπηγεία της «Hyundai» και θα παραδοθούν το 2014. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συμφωνία για το 2012. Πρόκειται για ένα ακόμα απτό δείγμα για την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τα κέρδη των εφοπλιστών προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που έχουν επιβάλει με αβάντα την ταξική φιλοεφοπλιστική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δηλαδή οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους και πάει λέγοντας. Και βέβαια, να μην πούμε για τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων (αριθμός πληρώματος) δηλαδή το μαζικό πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών και το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, το φορολογικό παράδεισο που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά στους εφοπλιστές οι κυβερνήσεις τους (οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο λιγότερο και από έναν περιπτερά, όταν ρημάζονται από τη φοροεπέλαση τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά) και έχουν βουλιάξει το ΝΑΤ στα ελλείμματα. Κάτι που πλήρωσαν ακριβά οι ναυτεργάτες με το δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων και τη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Αυτό είναι «το ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα». Και βέβαια, την ώρα που οι εφοπλιστές δίνουν δισεκατομμύρια για να κατασκευάσουν πλοία σε ξένα ναυπηγεία, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα. Ομως, θα έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι θα σηκώσουν κεφάλι και με την οργάνωσή τους θα πετάξουν στη θάλασσα όλα αυτά τα παράσιτα που τους πίνουν το αίμα και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους.
  7/7/2012

 • Εχουμε μαλλί να ξάνουμε

  Διάφορα τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού έχουν μια δυσκολία να τα βρουν μεταξύ τους, αλλά γι' αυτό φταίει το ΚΚΕ που δεν μπαίνει στο κάδρο μαζί τους.
  Δεν συμφωνούν με τον Τσίπρα οι Βενιζέλος - Σαμαράς και γι' αυτό φταίει το ΚΚΕ.
  Σκέπασαν σύννεφα τον ήλιο, πάλι φταίει το ΚΚΕ.
  Ακούγοντας τον Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ χτες βράδυ στο «Mega» να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν τα βρίσκει η παράταξή του με τους ομοϊδεάτες της - ευρωπαϊστές, δύσκολα μπορούσες να παρακολουθήσεις τι έλεγε. Το μόνο σταθερό στοιχείο στο λόγο του ήταν η επανάληψη ότι ευθύνεται το ΚΚΕ.
  Εξαρχής ήταν καθαρό ότι οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παριστάνουν τους διαφωνούντες γι' αυτήν ή την άλλη διαχειριστική πρόταση, χρειάζονται το ΚΚΕ στο κλαμπ για να έχουν άλλοθι.
  Το ΚΚΕ δεν έπαιξε σ' αυτό το παιχνίδι. Αλλά αυτοί δεν μπορούν να σταθούν χωρίς να βάλουν το ΚΚΕ στο κάδρο.
  Κι έτσι προκύπτει αυτό το τηλεοπτικό τουρλουμπούκι - ένας δήθεν καυγάς, δηλαδή, που γίνεται στα κανάλια και μακριά από τα πραγματικά υποκείμενα της ταξικής πάλης, τους εργάτες και τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα που δίνουν τη μάχη τους καθημερινά στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, με απόλυτη αδιαφορία για τις αγωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

 • Ηλιουπολίτικο Βήμα και φαιοπράσινες «εξυπνάδες»

  Το παιχνίδι το ξέρουν πολύ καλά μπορούμε να πούμε. Το έχουν σπουδάσει το "άθλημα", δεν ξέρουμε που αλλά το έχουν σπουδάσει.
  Έχουν πολλές "αμερικανιάς" στην προπαγάνδα τους.
  πρώτα βάζουν το blog μας στα προτεινόμενα "και καλά" που τα παρακολουθούν τάχα.
  Στη συνέχεια "πνίγουν" το σχόλιο μας για τον Μωραΐτη για την ύπαρξη του αρθρογράφου της Α1 στη "Θέση" την εφημερίδα του δηλαδή και συνεχίζουν βάζοντας άρθρο τάχα για τους ..."παπούδες τους" με δηλώσεις του Στάλιν και του Χιτλερ.
  Όμορφη "μαγκιά" λεβέντες του Μωραΐτη, συνεχίστε να αποκαλύπτετε την "ιδεολογία" σας.
  Έχουμε πολλούς σαν κι εσάς στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ και έτσι γνωρίζουμε καλά την τακτική σας.

 • Ωμοί και κυνικοί

  Ωμό αντικομμουνισμό ξερνάει ο ΛΑ.Ο.Σ., δείχνοντας ότι του έχει ανατεθεί κεντρικός ρόλος στο χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος και στην καταστολή του. Σε χθεσινή της δήλωση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Σ. Αλιγιζάκη, δήλωσε με αφορμή την προχθεσινή ομιλία της της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Σπόρτιγκ, όπου μίλησε για οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική: «Οσο η αστική Δημοκρατία αποσυντίθεται, τόσο τα τελευταία υπολείμματα του σταλινικού κομμουνισμού στην Ευρώπη αποθρασύνονται (...) Λυπούμεθα που οι θεματοφύλακες της αστικής Δημοκρατίας κωφεύουν και εθελοτυφλούν». Είναι επικίνδυνοι και ταυτόχρονα κυνικοί. Ομολογούν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει ζόρια και γι' αυτό καλούν τις αστικές δυνάμεις να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, πριν αυτό ριζοσπαστικοποιηθεί και θέσει σε κίνδυνο την ίδια την αστική εξουσία. Φοβούνται το λαό όπως ο διάολος το λιβάνι και δεν μπορούν να το κρύψουν. Να κάνει ο λαός τους εφιάλτες τους πραγματικότητα. Να τους κατατροπώσει πολιτικά, να σαρώσει την εξουσία που υπερασπίζονται ο ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.

 • …για φαντάσου

  «Μέσα στο νου και την ψυχή πολλών ανθρώπων το τείχος υπήρχε και υπάρχει ακόμα 21 χρόνια μετά. Οι Ανατολικογερμανοί υφίστανται ακόμη μεταχείριση πολιτών Β΄ κατηγορίας, ως φτωχοσυγγενείς που προκαλούν αμηχανία στους εύπορους συγγενείς τους. Η πικρία τους εκδηλώθηκε με το σύνδρομο της "ostalgie",("νοσταλγία της Ανατολής") γιατί θυμούνται πως στη Λαοκρατική Δημοκρατία το κράτος τούς φρόντιζε με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν ψυχαγωγία (θέατρα συναυλίες κλπ.) και παροχή φθηνής κατοικίας. Τώρα πρέπει να πληρώνουν τα πάντα χωρίς να διαθέτουν τα ανάλογα χρήματα. Η δημοκρατία του καπιταλισμού δεν κάνει πολλά για αυτούς αφού και η ίδια αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της. Είμαστε πια στη θλιβερή εποχή τού "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω" και ατυχώς μόνον "οι (κατά τον Σπένσερ και όχι ακριβώς το Δαρβίνο) καταλληλότεροι θα επιβιώσουν" ("the fittest will survive")» (από άρθρο του Θ. Κακουριώτη, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου /στο ΒΗΜΑ, ηλεκτρονική έκδοση)

 • Ταύτιση των «δεξιών» και «αριστερών» αντικομουνιστών

  Όλο και περισσότερο ταυτίζονται οι θέσεις των φασιστοειδών του ΛΑ.Ο.Σ και των ‘‘επαναστατών’’ τις λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και βέβαια των οπορτουνιστών που δεν χάνουν τέτοιες ευκαιρίες, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στο ΚΚΕ. Όπου σταθούν και όπου βρεθούν, στα blog, στα site, ακόμα και στη βουλή, μέσω των βουλευτών του φασιστικού κόμματος των νοσταλγών της δικτατορίας και του ναζισμού, χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία της λάσπης και της κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ. Τα άξια τέκνα του Γκαίμπελς δεν έχουν σύνορα ούτε γραμμές προκειμένου να βλάψουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Πρόσφατη προσπάθεια η ‘‘ανακοίνωση’’ των απολυμένων του «902» που τάχα διώχτηκαν από την πλουτοκρατική διοίκηση του, για λόγους εκδίκησης(!!!!!). Θα δουν πολλά τα μάτια μας το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως ούτε αυτή τη φορά θα τους ‘‘περάσει’’ όσο και αν ρίχνουν λάσπη.
  Το εργατικό κίνημα μέσα από το ΠΑΜΕ την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, και το ΜΑΣ θα πάει μπροστά.
  Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  Για να ανατραπεί αυτό το σάπιο σύστημα των πλουτοκρατών και των υπηρετών τους.

 • Συλληψεις και στα συσσιτια

  «Ούτε το φίδι δεν δαγκώνει τον άνθρωπο που πίνει νερό», λέει μια λαϊκή ρήση.
  Κι όμως, η Ελληνική Αστυνομία ξεπέρασε ακόμα και αυτό το ένστικτο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αστυνομικοί έχουν εισβάλλει στη στέγη σίτισης του Δήμου Αθηναίων την ώρα που μετανάστες τρώνε ένα πιάτο φαί και πίνουν ένα ποτήρι νερό για να τους συλλάβουν επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Μάλιστα, έγιναν και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους της στέγης και της αστυνομίας για να μη γίνουν συλλήψεις.
  Είναι και αυτό ένα απ' τα «μαστίγια» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ξεριζωμένους απ' τον τόπο τους και η οποία προσπαθεί να συγκαλύψει αυτή την αποκρουστική πολιτική της με το «καρότο» των τελευταίων εξαγγελιών για τους μετανάστες.
  Ερώτημα: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα είναι αυτές οι πράξεις;

 • Ψάχνουν ποιος κυβερνάει!!!

  «Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι ποιος κυβερνάει τελικά αυτόν τον τόπο. Είναι κυρίαρχος ο λαός που αποφάσισε εγκρίνοντας προγράμματα πριν από δύο μήνες ή οι χρηματαγορές που θέλουν να επιβάλουν τη δική τους επιλογή με τρόπο που ξεπερνάει τη δημοκρατία;».
  Η δήλωση αυτή έγινε χτες και ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
  Το δικό μας ερώτημα, πάντως, είναι αν θα περάσει έστω μία μέρα δίχως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να συνδράμει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ΠΑΣΟΚ.
  Γιατί, βεβαίως, ο τόπος έχει κυβέρνηση. Η οποία κυβερνά μαζί και για τις αγορές. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κόντρα στις αγορές ούτε οι αγορές κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, ούτε πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ είναι άβουλο και απλός θεατής των εξελίξεων, έρμαιο των αγορών.
  Όσα το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί, το ΠΑΣΟΚ τα μετουσιώνει σε πολιτική πράξη. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο, της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης σε βάρος του λαού.
  Αυτός δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει κυρίαρχος, αν δεν τσακίσει με την πάλη του την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και όσους πολιτικά το εκπροσωπούν.
  Καθαρές κουβέντες.

 • Τη Δευτέρα η συγκέντρωση στο Σκοπευτήριο

  Σε πανστρατιά λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στον αντικομμουνισμό καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στην κεντρική εκδήλωση που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και στην πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου.
 • ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ !!

  Το «επιχείρημα» των υπερασπιστών της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας έρχεται και ξανάρχεται: «Οποιος μπορεί και θέλει γιατί να μην πληρώνει για να σπουδάζει;», υποστηρίζουν... αθώα. Ομως, πίσω από την «αθωότητα» του «πληρώνω για να σπουδάζω», εκείνο που κρύβεται είναι ένας κατηφορικός μονόδρομος που στο τέρμα του γράφει: «Σπουδάζει μόνο όποιος (έχει να) πληρώνει»... Ομοίως, πίσω από το «πληρώνω για να έχω παροχές Υγείας» εκείνο που κρύβεται είναι το «παροχές Υγείας έχει μόνο όποιος (μπορεί να) πληρώνει»... Πίσω από το «πληρώνω για να έχω Ασφάλιση» κρύβεται το «Ασφάλιση έχει μόνος αυτός που πληρώνει»... Με άλλα λόγια, η πολιτική υπέρ των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» δε συνιστά μια «άσκηση ελευθερίας», όπως θέλουν να την πουλήσουν στην κοινωνία. Είναι μια βαθύτατα αντιδραστική τομή που εξοστρακίζει δικαιώματα όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση από τον αυτονόητα δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, στη σφαίρα των «εμπορευμάτων» που απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν για να τα «αγοράσουν».
 • Πού χρωστάει και πόσα;;;

  Θυμόσαστε τον Α. Χρυσανθακόπουλο; Εκείνον που σαν βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον είχε πιάσει η κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής όχι μόνο να τα χώνει στα «φρουτάκια», αλλά να συναλλάσσεται με τους παράγοντες της εκπομπής για το πώς θα θάψουν την υπόθεση και θα την μετατρέψουν στο αντίθετό της; Αυτός λοιπόν ο «έντιμος άνθρωπος» είναι τώρα στο ΛΑ.Ο.Σ. (υπάρχει κάποιος συμβολισμός εδώ;) και με το θράσος που χαρακτηρίζει αυτούς τους τύπους, βρίσκει το ανάστημα (από πού άραγε;) να βάλει στη θέση του το ΚΚΕ εφ' όλης της ύλης. Σε άρθρο του στην εφημερίδα του Γ. Καρατζαφέρη με τους βαθυστόχαστους τίτλους και υπότιτλους, «Το τελευταίο σταλινικό κόμμα της Ευρώπης», «Το ΚΚΕ συρρικνώνεται», «το εγκαταλείπουν οι έλληνες εργαζόμενοι διότι τάχθηκε υπέρ της απεριόριστης νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών μέχρι απόκτησης υπηκοότητας», επιδίδεται σε ένα υβρεολόγιο ανάλογο των χώρων και του περιβάλλοντος που έχει κοινωνικοποιηθεί ενάντια στο ΚΚΕ. Ποιος ξέρει πού χρωστάει και πόσα; Μπορεί και να πληρώνει προκαταβολικά... Είναι γεγονός πως ο αντικομμουνισμός εκτός από την εκλεπτυσμένη του μορφή έχει και την εντελώς χυδαία με λόγο σαν αυτόν που συναλλάσσονται οι θαμώνες των τόπων όπου συχνάζει ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αρα καθόλου δε μας εκπλήσσει ούτε το ύφος, ούτε το μπουρδούκλωμα κάθε λογικής. Πάντως, όταν φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν Χρυσανθακόπουλους για να χτυπήσουν το ΚΚΕ, επιβεβαιώνεται πως τα 'χουν βρει σκούρα στην αποστολή που έχουν αναλάβει...
 • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! ! !

  Οι κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της αύξησης των μισθών των βουλευτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. να επιλέγουν την τακτική τού «παρών». Ένα κόμμα, το ΚΚΕ, καταψήφισε. Και ένας βουλευτής………. ο κ. Πάγκαλος, πήρε το λόγο για να καταγγείλει την απόφαση ως «επικίνδυνη», «αντιλαϊκή» και «αντεργατική». Αλλά ποια απόφαση κατήγγειλε ο κ. Πάγκαλος;;;;;; Όχι, δεν κατήγγειλε την απόφαση του κόμματός του και της ΝΔ να υπερψηφίσουν τις αυξήσεις των μισθών των βουλευτών, σε περίοδο που όλοι μιλούν περί κρίσης και λιτότητας. Σαν «επικίνδυνη», «αντιλαϊκή» και «αντεργατική» κατήγγειλε τη θέση του ΚΚΕ, που την καταψήφισε!!!! Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Όχι τόσο για τον κ. Πάγκαλο - πράγμα περιττό - όσο για το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είπε αυτός ο γλυκύτατος άνθρωπος...
 • Ερωτήσεις χωρίς απάντηση;

  Νομίζετε ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν απάντηση; Παράδειγμα: Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Η απόφαση για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη; Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία; 65ωρο; Εβδομάδα 3 ημερών; Ατομικές συμβάσεις εργασίας; Ιδιωτικοποιήσεις πχ Ολυμπιακή; Προϋπολογισμός; Νέος τρομονόμος της ΕΕ; Κλπ κλπ κλπ. ΟΧΙ κάνετε λάθος. Τα ΜΜΕ απαντούν: Επεισόδια σε όλη την Ελλάδα!!!!!! Κουκουλοφόροι!!! Πάλι επεισόδια!!! Πάλι κουκουλοφόροι!!! ......τρόμος, .....τρόμος, .....τρόμος.......
 • Kατηγορίες

 • Σελίδες

 • Advertisements

Γιατί ΚΚΕ;

Posted by redilioupoli στο 21/04/2012

Στις επερχόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 του Μάη, διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, μια πλειάδα κομμάτων, παλιά, αλλά και νέα που έχουν ζωή μερικούς μόλις μήνες.

Για μια ακόμη φορά, η εκλογική αναμέτρηση δε θα γίνει με βάση τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, οπότε και ο ψηφοφόρος θα είχε τη στοιχειώδη δυνατότητα να επιλέξει εκλογικούς σχηματισμούς, με πολιτικά κριτήρια. Επίσης, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, λόγω της υπάρχουσας συγκυρίας, θα δυσκολεύονται να χρησιμοποιούν την ακατάσχετη παροχολογία, πράγμα που τους επέτρεπε στο παρελθόν να χειραγωγούν σημαντικά τμήματα εργαζομένων και να τους αποσπούν την ψήφο. Αντίθετα, τα κόμματα αυτά, λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σε εγχώρια και ξένα κέντρα, είναι υποχρεωμένα, αυτή τη φορά, να «υποσχεθούν» στον ελληνικό λαό μόνο άγρια μέτρα με τη θολή προοπτική της λεγόμενης «εξόδου από το τούνελ». Και είναι πλέον φανερό ότι από τη στιγμή που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τώρα, άμεσα για «καλύτερες ημέρες», από τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι η επόμενη αστική κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει ένα άγριο και επιθετικό πρόγραμμα που θα αφήσει πίσω του νέα κοινωνικά ερείπια, στάχτες και «καμένη γη», είναι σίγουρο ότι στην εκλογική αναμέτρηση θα κυριαρχήσουν τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα, με στόχο να ασκηθούν αφόρητες, ασφυκτικές πιέσεις και ψυχολογικοί εκβιασμοί στους ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να τους υφαρπάσουν και πάλι την ψήφο, με την οποία θα επιχειρήσουν να νομιμοποιήσουν, στη συνέχεια, το δρόμο προς την κοινωνική και πολιτική βαρβαρότητα.

Είναι, επίσης, σίγουρο ότι στις επερχόμενες εκλογές θα κυριαρχήσει οχετός κινδυνολογίας, αλλά και ο πρωτόγονος αντικομμουνισμός. Αλλωστε, αυτά τα δύο πάνε μαζί.

Ηδη, πήραμε μια πρώτη γεύση των εκβιαστικών και τρομοκρατικών διλημμάτων που χρησιμοποίησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., για να περάσουν στις δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες, τα μέτρα του 1ου και 2ου μνημονίου, που ισοπέδωσαν τη ζωή του λαού. Μας απειλούν με το «ευρώ ή χάος», «Ευρώπη ή τυφλή πορεία», ενώ φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα νοσηρότητας, κυνισμού και διαστροφής, δε δίστασαν να υποστηρίξουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα προκληθεί εμφύλιος πόλεμος… Οι μηχανισμοί της μαύρης προπαγάνδας, της τρομο – υστερίας και της προβοκάτσιας, τους οποίους χειρίζονται άνθρωποι που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα και έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα αθώων, λειτουργούν ήδη με εντατικούς ρυθμούς.

Μια σειρά ερωτημάτων

Μέσα σε αυτόν τον πολιτικό και κοινωνικό κυκεώνα, θα κληθούν τα λαϊκά στρώματα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και το ερώτημα είναι: Γιατί ΚΚΕ; Γιατί ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο φτωχός αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, οι νέοι άνθρωποι, να εμπιστευτούν την ψήφο τους στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τη στιγμή που έχουν μπροστά τους μια πληθώρα διαφορετικών επιλογών;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα προσπαθήσουμε να τη δώσουμε, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ξεκινώντας, θα επισημάνουμε ότι οι ίδιοι οι αστοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν την Ελλάδα σαν την πιο «αριστερή» χώρα της Ευρώπης, αλλά και μία από τις πιο «αριστερές» χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν αυτό είναι σωστό, προκύπτει το ερώτημα: Ποιες είναι οι αιτίες της πολιτικής αυτής κατάταξης της Ελλάδας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες;

Σε σχέση με αυτό να προσθέσουμε, επίσης, ότι οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι και πάλι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, όπου ενισχύεται η Αριστερά (με ό,τι μπορεί να σημαίνει ο όρος αυτός), τη στιγμή που σε άλλες χώρες το εκλογικό σώμα στρέφεται σε όλο και πιο συντηρητικές επιλογές.

Ερώτηση: Πού οφείλεται η πολιτική αυτή διαφοροποίηση της Ελλάδας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Εχει όμως και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα η Ελλάδα ως χώρα. Και αναφερόμαστε στο δικομματικό σύστημα εξουσίας, το οποίο κυριαρχεί σήμερα σε όλη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού.

Τι είναι αυτό το περιβόητο δικομματικό σύστημα; Σε αυτό συμμετέχουν δύο κόμματα του κεφαλαίου, συνήθως ένα σοσιαλδημοκρατικό και ένα συντηρητικό, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία. Γίνονται εκλογές, τις κερδίζουν οι σοσιαλδημοκράτες. Στη διάρκεια της θητείας τους, εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα λιτότητας, τα οποία τους φθείρουν στη λαϊκή συνείδηση. Η λαϊκή δυσαρέσκεια, όμως, δεν κατευθύνεται σε ριζοσπαστικές – αντικαπιταλιστικές πολιτικές δυνάμεις (αν αυτές υπάρχουν), αλλά την εισπράττει το έτερο – συντηρητικό – κόμμα του κεφαλαίου, το οποίο κερδίζει τις εκλογές, σχηματίζει κυβέρνηση και συνεχίζει την ίδια πολιτική, από εκεί που την άφησαν οι σοσιαλδημοκράτες.

Σε όλο αυτό το σκηνικό της απάτης, ενεργό ρόλο παίζουν και τα κόμματα του ευρωπαϊκού οπορτουνισμού, που έχουν δημιουργήσει το «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), και έχουν αναλάβει ρόλο κυματοθραύστη κάθε προσπάθειας πολιτικής χειραφέτησης των λαϊκών στρωμάτων από τις δυνάμεις της αστικής τάξης και στη νόθευση του πολιτικού ριζοσπαστισμού. Παράλληλα, λειτουργούν σαν εφεδρικές πηγές ενίσχυσης της σοσιαλδημοκρατίας, όπως καλή ώρα στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, κ.λπ.

Το κακόγουστο αυτό θέατρο δικομματικής εναλλαγής, συνεχίζεται από τετραετία σε τετραετία και οι ψηφοφόροι των λαϊκών στρωμάτων, άγονται και φέρονται πότε στο ένα και πότε στο άλλο κόμμα του κεφαλαίου.

Η απρόσκοπτη αυτή λειτουργία του δικομματισμού, απειλείται με απορρύθμιση προς το παρόν μόνο στην Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψη τις προειδοποιήσεις των δημοσκόπων, ότι στις ερχόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί θα δυσκολευτούν για να έχουν αυτοδυναμία.

Ερώτηση: Γιατί το σύστημα δικομματικής εναλλαγής στην Ελλάδα εμφανίζει τέτοια φθορά και τόσο μεγάλη πολιτική απαξίωση, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη διατηρεί τις αντοχές του, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές σε μια σειρά χώρες;

Διαφοροποιήσεις, όμως, μεταξύ Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενα κίνημα, που δυστυχώς, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το κατατρώει το σαράκι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η αναρρίχηση στις ηγεσίες των συνδικάτων, συνδικαλιστών τύπου Πρωτόππαπα, Πολυζωγόπουλου και Παναγόπουλου – ανθρώπων, δηλαδή, που λειτουργούν σαν πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα – αποτελεί σήμερα κοινό γνώρισμα στα συνδικάτα όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Και, όμως, στην Ελλάδα κάτι φαίνεται να κινείται στο συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί θετικές και ελπιδοφόρες διεργασίες στους χώρους δουλειάς, με την ένταξη στα συνδικάτα νέων δυνάμεων, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ενότητας της εργατικής τάξης σε ταξική βάση.

Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι από το Μάρτη του 2010, όταν και έγινε γνωστή η επίκληση της τρόικας ως μοχλού βοήθειας στην κυβέρνηση, για την επιβολή των άγριων μέτρων, η εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ εξαναγκάστηκε – γιατί περί εξαναγκασμού πρόκειται – να κηρύξει 25 πανελλαδικές απεργίες, κάτι το πρωτοφανές για τα συνδικάτα της υπόλοιπης Ευρώπης;

Ερώτηση: Πού οφείλονται οι διαφοροποιήσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, σε σχέση με αυτό των άλλων χωρών της Ευρώπης;

Θέσαμε τα ερωτήματα, τώρα θα πρέπει να δώσουμε τις απαντήσεις (αν είναι πολλές), ή την απάντηση, αν πρόκειται για μία και μοναδική.

Αν αφαιρέσουμε τη μεταφυσική, η οποία θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η διαφορετική πολιτική στάση που εμφανίζουν οι Ελληνες πολίτες, σε σχέση με αυτούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οφείλεται στο …ιδιόμορφο των Ελλήνων, θα πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση στην πραγματικότητα. Και μιας και μιλάμε για πολιτική συμπεριφορά, θα πρέπει να διερευνήσουμε τα πεδία της πολιτικής. Κατά συνέπεια, τα πιο πάνω ερωτήματα συμπυκνώνονται σε ένα, στο ακόλουθο: Ποιες διαφορές εμφανίζει η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, σε σχέση πάντα με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Η διαφορά είναι μία και μοναδική. Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, με στέρεους και ουσιαστικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα. Ενα κόμμα, που αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή – αν θέλουμε να αναφερθούμε στα τελευταία 22 χρόνια – τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, κατάγγειλε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στήριξε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των εργαζομένων, αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του συστήματος δικομματικής εναλλαγής, όπως και το φθοροποιό ρόλο του οπορτουνισμού στο εργατικό κίνημα, ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της μεγάλης αυτής φυλακής των ευρωπαϊκών λαών, διατήρησε άσβεστο το φως της ελπίδας και της επαναστατικής προοπτικής.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν θετικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση, επειδή υπάρχει ΚΚΕ.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της χώρας μας με τις άλλες χώρες, ως προς τη διαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι.

Και δε θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε ότι τη στιγμή που οι αντίπαλοί του κατηγορούσαν το ΚΚΕ για «απομονωτισμό» και «μοναχικό δρόμο», το Κόμμα επηρέασε ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, έβαλε τη σφραγίδα του σ’ αυτές, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, ας το αναλογιστεί ο καθένας. Αυτό πρέπει να γίνει βαθιά πεποίθηση κάθε τίμιου ανθρώπου, ανεξάρτητα αν ψηφίζει ΚΚΕ.

Και να φανταστεί κανείς ότι για τη συνεπή αυτή στάση το ΚΚΕ συκοφαντήθηκε και λοιδορείται από τους αντιπάλους του με τον πιο αισχρό τρόπο.

Κατηγορήθηκε, γιατί ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (!), γιατί δεν πήρε μέρος στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, γιατί στήριξε τους αγώνες των αγροτών, των ναυτεργατών, των μαθητών, κάθε κλάδου που κινητοποιούνταν, γιατί κατάγγειλε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, όταν άλλοι (Συνασπισμός) στήριζαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Αναντικατάστατη δύναμη

Το ΚΚΕ, επί 93 χρόνια υπερασπίσθηκε με σθένος, αλλά και με μεγάλο κόστος, μη εξαιρούμενης και της ίδιας της ζωής των μελών και των στελεχών του, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους οποίους δεν πρόδωσε και δεν εγκατέλειψε ποτέ. Αποτελεί και σήμερα μια αναντικατάστατη δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, την οποία αντλεί από τη ζωντανή και ουσιαστική επαφή που διατηρεί με την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι ο πυρσός που φωτίζει το δρόμο της επαναστατικής ανατροπής των εκμεταλλευτικών κοινωνικών και οικονομικών δομών του ιστορικά ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι το κόμμα που θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων και την επόμενη μέρα των εκλογών, στους νέους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν, για την ανατροπή των αντιδραστικών πολιτικών που εντάθηκαν με τα μνημόνια 1 και 2, για την εργατική, λαϊκή εξουσία που θα κάνει το λαό αφέντη στον τόπο του.

Στις εκλογές στις 6 του Μάη ψηφίζουμε αποφασιστικά ΚΚΕ, για να κερδηθεί μια πρώτη μάχη, στην έφοδο που σχεδιάζει η εργατική τάξη, για την κατάκτηση των ουρανών…

του Θανάση ΚΑΝΙΑΡΗ

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: