Redilioupoli's Blog

Η Κόκκινη Ηλιούπολη είναι εδώ

 • Είμαστε ME το ΚΚΕ δεν ειμαστε ομως To …ΚΚΕ

  Λόγο της ύπαρξης διαφόρων "περίεργων" blog δήθεν "κόκκινων" και "αριστερών" που έχουν σαν στόχο τους να διαστρεβλώνουν και να υπονομέυουν το ΚΚΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε ότι είμαστε οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, πράγμα που συμβαίνει και σε όλα τα blog που βαφτίζονται με οποιοδήποτε όνομα.
  Μοναδική πηγή είναι τα επίσημα sites του κομματος και της νεολαίας
  Βασική επιδίωξη των "φιλοΚΚΕ" blogs είναι να βάζουν την αμφιβολία.για ενέργειες που τάχα δεν είναι σωστές και να αμφισβητούν την ηγεσία του κόμματος.
  Τελευταία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με μοναδικό στόχο την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό από τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ.
  Θέλει μεγάλα προσοχή και επαλήθευση όσων κειμένων αναρτώνται στα διάφορα blogs

 • Απαράδεκτη η άρνηση να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

  Η συζήτηση της πρότασης νόμου καθυστέρησε αδικαιολόγητα με ευθύνη της συγκυβέρνησης. Κατά την πάγια τακτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, γίνεται κατά το δοκούν ερμηνεία σχετικού άρθρου του Συντάγματος (73 παρ. 3) και έτσι η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δεν μπήκε σε ψηφοφορία, με το σκεπτικό ότι προκαλεί «δημοσιονομικό κόστος». Η ερμηνεία αυτή ακυρώνει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί πρόταση νόμου που καταθέτει, αφού δεν υπάρχει καμία πρόταση νόμου που δεν συνεπάγεται έστω και ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος...

  Επίσης, είναι προσχηματική, αφού με βάση τη διάταξη αυτή παρεμποδίζεται η συζήτηση ακόμα και προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης που όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα όφελος, όπως η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, που δεν έχει έρθει ποτέ για συζήτηση.

 • Αγωνίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ

  Η κοινή λογική λέει ότι η αγωνία ενός συνδικαλιστή για τους μισθούς είναι να μη μειωθούν. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όμως αγωνιούν μη τυχόν και δε μη μειωθούν..!

  Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απαιτεί με... επιστολή της προς τους ξενοδόχους του νομού να εφαρμόσουν άμεσα τη νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν μειώνοντας τους ήδη πενιχρούς μισθούς κατά 15% (κατ' αντιστοιχία της ΣΣΕ που υπέγραψε και η ηγεσία της κλαδικής Ομοσπονδίας). Είναι τέτοια η ανησυχία τους μην τυχόν και καθυστερήσει η ανακούφιση των ξενοδόχων, που φρόντισαν να αναρτήσουν τις σχετικές επιστολές και μες στους τόπους δουλειάς (βλ. ένθετο). Μάλιστα, εφιστούν την προσοχή στους ξενοδόχους γιατί «ο μήνας Ιούλιος πρέπει να πληρωθεί με τη νέα σύμβαση». Ισως, βέβαια, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να μην έχουν κανένα λόγο να ντρέπονται για τις συμφωνίες που υπέγραψαν, αφού για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των εργοδοτών νοιάζονται. Αλλά τέτοια πρεμούρα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη...
  Δείτε εδώ την επιστολή προς τους ξενοδόχους: http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=373809&format=.jpg

 • Χαμένοι και κερδισμένοι της κρισης

  Η «κρίση χρέους», που είναι μια πτυχή της συνολικής καπιταλιστικής κρίσης, γίνεται πηγή δεινών για τους λαούς των χωρών που δανείζονται και ταυτοχρόνως πηγή πρόσθετων κερδών για τους δανειστές.
  Την περασμένη βδομάδα έπρεπε να πληρωθεί από το ελληνικό κράτος ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Το ομόλογο βρισκόταν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία το είχε αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή πολύ μικρότερη της ονομαστικής.
  Η κυβέρνηση αποφάσισε, αφού αυτό όριζε η συμφωνία για το «κούρεμα», να πληρώσει το ομόλογο στην ονομαστική του αξία. Ετσι, η ΕΚΤ αποκόμισε ένα σημαντικό κέρδος από τη διαφορά της αξίας.
  Και επειδή τα κέρδη της ΕΚΤ κατανέμονται στις χώρες - μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σ' αυτήν, η μερίδα του λέοντος από την εξόφληση του ελληνικού ομολόγου ανήκει στη Γερμανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γερμανικό κράτος αποκομίζει ανάλογα κέρδη από την εξόφληση ομολόγων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών που εποπτεύονται από την τρόικα.
  Σύμφωνα, μάλιστα, με υπολογισμούς των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, η Γερμανία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να αποκομίζει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει, ως το 2026, το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν και έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.
  Εν τω μεταξύ, με βάση υπολογισμούς του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 χρόνων συνολικά 68 δισ. ευρώ από τη διαφορά των επιτοκίων και σε σύγκριση με το μέσο κόστος δανεισμού με αυτό της περιόδου 1999 - 2008.

 • Το «ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα»

  Ακριβώς 1,2 δισ. δολάρια θα επενδύσει, όπως ανακοινώθηκε από το ναυτιλιακό Τύπο, η εταιρία «Enesel SA» για τη ναυπήγηση 10 πλοίων μεταφοράς κοντέινερς που θα γίνει βέβαια σε ναυπηγεία εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στα κορεάτικα ναυπηγεία της «Hyundai» και θα παραδοθούν το 2014. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συμφωνία για το 2012. Πρόκειται για ένα ακόμα απτό δείγμα για την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τα κέρδη των εφοπλιστών προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που έχουν επιβάλει με αβάντα την ταξική φιλοεφοπλιστική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δηλαδή οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους και πάει λέγοντας. Και βέβαια, να μην πούμε για τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων (αριθμός πληρώματος) δηλαδή το μαζικό πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών και το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, το φορολογικό παράδεισο που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά στους εφοπλιστές οι κυβερνήσεις τους (οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο λιγότερο και από έναν περιπτερά, όταν ρημάζονται από τη φοροεπέλαση τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά) και έχουν βουλιάξει το ΝΑΤ στα ελλείμματα. Κάτι που πλήρωσαν ακριβά οι ναυτεργάτες με το δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων και τη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Αυτό είναι «το ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα». Και βέβαια, την ώρα που οι εφοπλιστές δίνουν δισεκατομμύρια για να κατασκευάσουν πλοία σε ξένα ναυπηγεία, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα. Ομως, θα έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι θα σηκώσουν κεφάλι και με την οργάνωσή τους θα πετάξουν στη θάλασσα όλα αυτά τα παράσιτα που τους πίνουν το αίμα και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους.
  7/7/2012

 • Εχουμε μαλλί να ξάνουμε

  Διάφορα τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού έχουν μια δυσκολία να τα βρουν μεταξύ τους, αλλά γι' αυτό φταίει το ΚΚΕ που δεν μπαίνει στο κάδρο μαζί τους.
  Δεν συμφωνούν με τον Τσίπρα οι Βενιζέλος - Σαμαράς και γι' αυτό φταίει το ΚΚΕ.
  Σκέπασαν σύννεφα τον ήλιο, πάλι φταίει το ΚΚΕ.
  Ακούγοντας τον Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ χτες βράδυ στο «Mega» να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν τα βρίσκει η παράταξή του με τους ομοϊδεάτες της - ευρωπαϊστές, δύσκολα μπορούσες να παρακολουθήσεις τι έλεγε. Το μόνο σταθερό στοιχείο στο λόγο του ήταν η επανάληψη ότι ευθύνεται το ΚΚΕ.
  Εξαρχής ήταν καθαρό ότι οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παριστάνουν τους διαφωνούντες γι' αυτήν ή την άλλη διαχειριστική πρόταση, χρειάζονται το ΚΚΕ στο κλαμπ για να έχουν άλλοθι.
  Το ΚΚΕ δεν έπαιξε σ' αυτό το παιχνίδι. Αλλά αυτοί δεν μπορούν να σταθούν χωρίς να βάλουν το ΚΚΕ στο κάδρο.
  Κι έτσι προκύπτει αυτό το τηλεοπτικό τουρλουμπούκι - ένας δήθεν καυγάς, δηλαδή, που γίνεται στα κανάλια και μακριά από τα πραγματικά υποκείμενα της ταξικής πάλης, τους εργάτες και τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα που δίνουν τη μάχη τους καθημερινά στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, με απόλυτη αδιαφορία για τις αγωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

 • Ηλιουπολίτικο Βήμα και φαιοπράσινες «εξυπνάδες»

  Το παιχνίδι το ξέρουν πολύ καλά μπορούμε να πούμε. Το έχουν σπουδάσει το "άθλημα", δεν ξέρουμε που αλλά το έχουν σπουδάσει.
  Έχουν πολλές "αμερικανιάς" στην προπαγάνδα τους.
  πρώτα βάζουν το blog μας στα προτεινόμενα "και καλά" που τα παρακολουθούν τάχα.
  Στη συνέχεια "πνίγουν" το σχόλιο μας για τον Μωραΐτη για την ύπαρξη του αρθρογράφου της Α1 στη "Θέση" την εφημερίδα του δηλαδή και συνεχίζουν βάζοντας άρθρο τάχα για τους ..."παπούδες τους" με δηλώσεις του Στάλιν και του Χιτλερ.
  Όμορφη "μαγκιά" λεβέντες του Μωραΐτη, συνεχίστε να αποκαλύπτετε την "ιδεολογία" σας.
  Έχουμε πολλούς σαν κι εσάς στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ και έτσι γνωρίζουμε καλά την τακτική σας.

 • Ωμοί και κυνικοί

  Ωμό αντικομμουνισμό ξερνάει ο ΛΑ.Ο.Σ., δείχνοντας ότι του έχει ανατεθεί κεντρικός ρόλος στο χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος και στην καταστολή του. Σε χθεσινή της δήλωση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Σ. Αλιγιζάκη, δήλωσε με αφορμή την προχθεσινή ομιλία της της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Σπόρτιγκ, όπου μίλησε για οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική: «Οσο η αστική Δημοκρατία αποσυντίθεται, τόσο τα τελευταία υπολείμματα του σταλινικού κομμουνισμού στην Ευρώπη αποθρασύνονται (...) Λυπούμεθα που οι θεματοφύλακες της αστικής Δημοκρατίας κωφεύουν και εθελοτυφλούν». Είναι επικίνδυνοι και ταυτόχρονα κυνικοί. Ομολογούν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει ζόρια και γι' αυτό καλούν τις αστικές δυνάμεις να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, πριν αυτό ριζοσπαστικοποιηθεί και θέσει σε κίνδυνο την ίδια την αστική εξουσία. Φοβούνται το λαό όπως ο διάολος το λιβάνι και δεν μπορούν να το κρύψουν. Να κάνει ο λαός τους εφιάλτες τους πραγματικότητα. Να τους κατατροπώσει πολιτικά, να σαρώσει την εξουσία που υπερασπίζονται ο ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.

 • …για φαντάσου

  «Μέσα στο νου και την ψυχή πολλών ανθρώπων το τείχος υπήρχε και υπάρχει ακόμα 21 χρόνια μετά. Οι Ανατολικογερμανοί υφίστανται ακόμη μεταχείριση πολιτών Β΄ κατηγορίας, ως φτωχοσυγγενείς που προκαλούν αμηχανία στους εύπορους συγγενείς τους. Η πικρία τους εκδηλώθηκε με το σύνδρομο της "ostalgie",("νοσταλγία της Ανατολής") γιατί θυμούνται πως στη Λαοκρατική Δημοκρατία το κράτος τούς φρόντιζε με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν ψυχαγωγία (θέατρα συναυλίες κλπ.) και παροχή φθηνής κατοικίας. Τώρα πρέπει να πληρώνουν τα πάντα χωρίς να διαθέτουν τα ανάλογα χρήματα. Η δημοκρατία του καπιταλισμού δεν κάνει πολλά για αυτούς αφού και η ίδια αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της. Είμαστε πια στη θλιβερή εποχή τού "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω" και ατυχώς μόνον "οι (κατά τον Σπένσερ και όχι ακριβώς το Δαρβίνο) καταλληλότεροι θα επιβιώσουν" ("the fittest will survive")» (από άρθρο του Θ. Κακουριώτη, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου /στο ΒΗΜΑ, ηλεκτρονική έκδοση)

 • Ταύτιση των «δεξιών» και «αριστερών» αντικομουνιστών

  Όλο και περισσότερο ταυτίζονται οι θέσεις των φασιστοειδών του ΛΑ.Ο.Σ και των ‘‘επαναστατών’’ τις λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και βέβαια των οπορτουνιστών που δεν χάνουν τέτοιες ευκαιρίες, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στο ΚΚΕ. Όπου σταθούν και όπου βρεθούν, στα blog, στα site, ακόμα και στη βουλή, μέσω των βουλευτών του φασιστικού κόμματος των νοσταλγών της δικτατορίας και του ναζισμού, χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία της λάσπης και της κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ. Τα άξια τέκνα του Γκαίμπελς δεν έχουν σύνορα ούτε γραμμές προκειμένου να βλάψουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Πρόσφατη προσπάθεια η ‘‘ανακοίνωση’’ των απολυμένων του «902» που τάχα διώχτηκαν από την πλουτοκρατική διοίκηση του, για λόγους εκδίκησης(!!!!!). Θα δουν πολλά τα μάτια μας το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως ούτε αυτή τη φορά θα τους ‘‘περάσει’’ όσο και αν ρίχνουν λάσπη.
  Το εργατικό κίνημα μέσα από το ΠΑΜΕ την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, και το ΜΑΣ θα πάει μπροστά.
  Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  Για να ανατραπεί αυτό το σάπιο σύστημα των πλουτοκρατών και των υπηρετών τους.

 • Συλληψεις και στα συσσιτια

  «Ούτε το φίδι δεν δαγκώνει τον άνθρωπο που πίνει νερό», λέει μια λαϊκή ρήση.
  Κι όμως, η Ελληνική Αστυνομία ξεπέρασε ακόμα και αυτό το ένστικτο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αστυνομικοί έχουν εισβάλλει στη στέγη σίτισης του Δήμου Αθηναίων την ώρα που μετανάστες τρώνε ένα πιάτο φαί και πίνουν ένα ποτήρι νερό για να τους συλλάβουν επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Μάλιστα, έγιναν και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους της στέγης και της αστυνομίας για να μη γίνουν συλλήψεις.
  Είναι και αυτό ένα απ' τα «μαστίγια» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ξεριζωμένους απ' τον τόπο τους και η οποία προσπαθεί να συγκαλύψει αυτή την αποκρουστική πολιτική της με το «καρότο» των τελευταίων εξαγγελιών για τους μετανάστες.
  Ερώτημα: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα είναι αυτές οι πράξεις;

 • Ψάχνουν ποιος κυβερνάει!!!

  «Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι ποιος κυβερνάει τελικά αυτόν τον τόπο. Είναι κυρίαρχος ο λαός που αποφάσισε εγκρίνοντας προγράμματα πριν από δύο μήνες ή οι χρηματαγορές που θέλουν να επιβάλουν τη δική τους επιλογή με τρόπο που ξεπερνάει τη δημοκρατία;».
  Η δήλωση αυτή έγινε χτες και ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
  Το δικό μας ερώτημα, πάντως, είναι αν θα περάσει έστω μία μέρα δίχως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να συνδράμει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ΠΑΣΟΚ.
  Γιατί, βεβαίως, ο τόπος έχει κυβέρνηση. Η οποία κυβερνά μαζί και για τις αγορές. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κόντρα στις αγορές ούτε οι αγορές κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, ούτε πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ είναι άβουλο και απλός θεατής των εξελίξεων, έρμαιο των αγορών.
  Όσα το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί, το ΠΑΣΟΚ τα μετουσιώνει σε πολιτική πράξη. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο, της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης σε βάρος του λαού.
  Αυτός δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει κυρίαρχος, αν δεν τσακίσει με την πάλη του την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και όσους πολιτικά το εκπροσωπούν.
  Καθαρές κουβέντες.

 • Τη Δευτέρα η συγκέντρωση στο Σκοπευτήριο

  Σε πανστρατιά λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στον αντικομμουνισμό καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στην κεντρική εκδήλωση που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και στην πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου.
 • ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ !!

  Το «επιχείρημα» των υπερασπιστών της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας έρχεται και ξανάρχεται: «Οποιος μπορεί και θέλει γιατί να μην πληρώνει για να σπουδάζει;», υποστηρίζουν... αθώα. Ομως, πίσω από την «αθωότητα» του «πληρώνω για να σπουδάζω», εκείνο που κρύβεται είναι ένας κατηφορικός μονόδρομος που στο τέρμα του γράφει: «Σπουδάζει μόνο όποιος (έχει να) πληρώνει»... Ομοίως, πίσω από το «πληρώνω για να έχω παροχές Υγείας» εκείνο που κρύβεται είναι το «παροχές Υγείας έχει μόνο όποιος (μπορεί να) πληρώνει»... Πίσω από το «πληρώνω για να έχω Ασφάλιση» κρύβεται το «Ασφάλιση έχει μόνος αυτός που πληρώνει»... Με άλλα λόγια, η πολιτική υπέρ των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» δε συνιστά μια «άσκηση ελευθερίας», όπως θέλουν να την πουλήσουν στην κοινωνία. Είναι μια βαθύτατα αντιδραστική τομή που εξοστρακίζει δικαιώματα όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση από τον αυτονόητα δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, στη σφαίρα των «εμπορευμάτων» που απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν για να τα «αγοράσουν».
 • Πού χρωστάει και πόσα;;;

  Θυμόσαστε τον Α. Χρυσανθακόπουλο; Εκείνον που σαν βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον είχε πιάσει η κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής όχι μόνο να τα χώνει στα «φρουτάκια», αλλά να συναλλάσσεται με τους παράγοντες της εκπομπής για το πώς θα θάψουν την υπόθεση και θα την μετατρέψουν στο αντίθετό της; Αυτός λοιπόν ο «έντιμος άνθρωπος» είναι τώρα στο ΛΑ.Ο.Σ. (υπάρχει κάποιος συμβολισμός εδώ;) και με το θράσος που χαρακτηρίζει αυτούς τους τύπους, βρίσκει το ανάστημα (από πού άραγε;) να βάλει στη θέση του το ΚΚΕ εφ' όλης της ύλης. Σε άρθρο του στην εφημερίδα του Γ. Καρατζαφέρη με τους βαθυστόχαστους τίτλους και υπότιτλους, «Το τελευταίο σταλινικό κόμμα της Ευρώπης», «Το ΚΚΕ συρρικνώνεται», «το εγκαταλείπουν οι έλληνες εργαζόμενοι διότι τάχθηκε υπέρ της απεριόριστης νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών μέχρι απόκτησης υπηκοότητας», επιδίδεται σε ένα υβρεολόγιο ανάλογο των χώρων και του περιβάλλοντος που έχει κοινωνικοποιηθεί ενάντια στο ΚΚΕ. Ποιος ξέρει πού χρωστάει και πόσα; Μπορεί και να πληρώνει προκαταβολικά... Είναι γεγονός πως ο αντικομμουνισμός εκτός από την εκλεπτυσμένη του μορφή έχει και την εντελώς χυδαία με λόγο σαν αυτόν που συναλλάσσονται οι θαμώνες των τόπων όπου συχνάζει ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αρα καθόλου δε μας εκπλήσσει ούτε το ύφος, ούτε το μπουρδούκλωμα κάθε λογικής. Πάντως, όταν φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν Χρυσανθακόπουλους για να χτυπήσουν το ΚΚΕ, επιβεβαιώνεται πως τα 'χουν βρει σκούρα στην αποστολή που έχουν αναλάβει...
 • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! ! !

  Οι κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της αύξησης των μισθών των βουλευτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. να επιλέγουν την τακτική τού «παρών». Ένα κόμμα, το ΚΚΕ, καταψήφισε. Και ένας βουλευτής………. ο κ. Πάγκαλος, πήρε το λόγο για να καταγγείλει την απόφαση ως «επικίνδυνη», «αντιλαϊκή» και «αντεργατική». Αλλά ποια απόφαση κατήγγειλε ο κ. Πάγκαλος;;;;;; Όχι, δεν κατήγγειλε την απόφαση του κόμματός του και της ΝΔ να υπερψηφίσουν τις αυξήσεις των μισθών των βουλευτών, σε περίοδο που όλοι μιλούν περί κρίσης και λιτότητας. Σαν «επικίνδυνη», «αντιλαϊκή» και «αντεργατική» κατήγγειλε τη θέση του ΚΚΕ, που την καταψήφισε!!!! Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Όχι τόσο για τον κ. Πάγκαλο - πράγμα περιττό - όσο για το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είπε αυτός ο γλυκύτατος άνθρωπος...
 • Ερωτήσεις χωρίς απάντηση;

  Νομίζετε ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν απάντηση; Παράδειγμα: Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Η απόφαση για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη; Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία; 65ωρο; Εβδομάδα 3 ημερών; Ατομικές συμβάσεις εργασίας; Ιδιωτικοποιήσεις πχ Ολυμπιακή; Προϋπολογισμός; Νέος τρομονόμος της ΕΕ; Κλπ κλπ κλπ. ΟΧΙ κάνετε λάθος. Τα ΜΜΕ απαντούν: Επεισόδια σε όλη την Ελλάδα!!!!!! Κουκουλοφόροι!!! Πάλι επεισόδια!!! Πάλι κουκουλοφόροι!!! ......τρόμος, .....τρόμος, .....τρόμος.......
 • Kατηγορίες

 • Σελίδες

 • Advertisements

Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση για την Εξωτερική Πολιτική

Posted by redilioupoli στο 25/01/2011

Ένας είναι ο πατριωτισμός, αυτός που συμφέρει τους λαούς

Στην πρωτολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ επισήμανε:

«Είχε πραγματικά αρκετό ενδιαφέρον ο πρόλογος με τον οποίο ξεκίνησε ο πρωθυπουργός – σχετικά ευρύς πρόλογος – περί «παλαιού» και «νέου» πατριωτισμού, περί πολυμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και πολυμερών σχέσεων, περί παγκοσμιοποίησης, που μάλιστα ανάγεται σε ένα καινούριο φαινόμενο, στην «παγκοσμιοποίηση» – που εσείς χρησιμοποιείτε, εμείς βάζουμε εισαγωγικά.

Κύριε πρωθυπουργέ, ακούγοντάς σας, συμβαίνουν δύο πράγματα. Όταν μιλάτε περί της ενεργητικής συμμετοχής της Ελλάδας στην «παγκοσμιοποίηση», περί παλιού και νέου πατριωτισμού, ή είστε αφελής – που εμείς δεν το πιστεύουμε – ή δουλεύετε ψιλό γαζί, κυριολεκτικά, τον ελληνικό λαό, με ορισμένους τέτοιους όρους – «παλιός» και «νέος» πατριωτισμός κλπ.

Βεβαίως, υπάρχει το φαινόμενο που λέτε εσείς, της «παγκοσμιοποίησης», δηλαδή της διεθνοποίησης της καπιταλιστικής αγοράς, πραγματικά αλματωδών διεθνών σχέσεων σε ένα σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα – για εμάς αυτή είναι η «παγκοσμιοποίηση», αλλά εν πάση περιπτώσει. Και ρωτάμε ευθέως: Η εθνοκρατική οργάνωση έχει καταργηθεί; Η έννοια «σύνορα», «κυριαρχικά δικαιώματα» έχει καταργηθεί; Εδώ να μας πείτε ευθέως. Εμείς νομίζουμε όχι.

Κάποτε θα καταργηθούν τα σύνορα, κάποτε θα καταργηθεί και η έννοια των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όχι όταν έχει ωριμάσει γενικά η εξέλιξη, αλλά όταν τα καταργήσουν οι λαοί. Είμαστε αρκετά μακριά από μια τέτοια εξέλιξη, που και εμείς πάρα πολύ θα τη θέλαμε. Επομένως, η έννοια «σύνορα», «κυριαρχικά δικαιώματα» υπάρχει. Και υπάρχει με τον κλασικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξελίξεις, όχι κατ’ ανάγκη θετικές, κυρίως αρνητικές.

Μιλάτε για τις συμμαχίες και τους συμμάχους. Και σας ρωτάμε το εξής: Αυτές οι συμμαχίες – μέσα στις οποίες είναι ενταγμένη η Ελλάδα, για εσάς καλώς, για εμάς κακώς, αλλά δεν έχει σημασία – ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των συμμαχιών; Όπως τις ζούμε, είτε μιλάμε για σύνορα, είτε μιλάμε για κρίση, είτε μιλάμε για στρατούς κατοχής και εισβολής, είτε μιλάμε για υφαλοκρηπίδες, είτε για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), είναι συμμαχίες οι οποίες μέσα εκεί είναι καταδικασμένοι σκληροί ανταγωνιστές μεταξύ τους – όχι οι λαοί, αλλά κράτη, κυβερνήσεις, κυρίαρχες τάξεις – να βαδίζουν μαζί κατά των λαών και να σκοτώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους – πότε πότε και με τα όπλα – για το πώς θα μοιράσουν τη λεία.

Αυτές είναι οι συμμαχίες. Και αυτή η συμμαχία κάνει ακόμα πιο σημαντική την έννοια των «συνόρων» και των «κυριαρχικών δικαιωμάτων». Οι καυγάδες δε γίνονται γιατί έχουν οι λαοί διαφορές. Επομένως, δεν ξέρω ποιος είναι ο «παλιός» και ο «νέος» πατριωτισμός, αλλά για εμάς ο όρος «σύνορα», «κυριαρχικά δικαιώματα», «υφαλοκρηπίδα», «ΑΟΖ» υπάρχει.

Αυτό που είπατε για πολυμερή και πολυδιάστατη πολιτική, να το πείτε καθαρά: Είναι οι εμπορικές συμφωνίες, που θέλετε να κάνετε με την Τουρκία, με την Κίνα, με τις Ινδίες, με τις ΗΠΑ, με χώρες της ΕΕ, με τη Βραζιλία, παντού. Εμπορικές συμφωνίες για να εξασφαλίσετε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δρουν στην Ελλάδα, θα μπορούν – μέσα σε αυτή τη ζούγκλα του ανταγωνισμού, όπου διανέμονται με όλους τους τρόπους ο φυσικός πλούτος, ο πλούτος που έχει δημιουργηθεί, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ. -, σε αυτή τη διανομή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που είναι στην Ελλάδα, η αστική τάξη – όπως λέμε εμείς – στην Ελλάδα, θα έχει ένα μερίδιο κερδοφορίας. Πάση θυσία, γι’ αυτό ενδιαφέρεστε.

Εμπορικές συμφωνίες κάνετε. Αυτός είναι ο δικός σας, σύγχρονος, πατριωτισμός. Είναι σύγχρονος; Έχει και σύγχρονες πλευρές και είναι και πάρα πολύ παλιός. Κλασικός πατριωτισμός. Με αυτή την έννοια δε σας έχουμε εμπιστοσύνη. Δε σας κατηγορούμε για προδοσία και υποτέλεια. Κάνετε αυτό που επιβάλλει το πρόγραμμά σας, τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε, ανεξαρτήτως προσωπικής ιδιοτέλειας. Δεν μπορείτε να κάνετε και αλλιώς. Όμως, έχει παρενέργειες αυτό που κάνετε: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα σύνορα. Στο Αιγαίο; Στο Αιγαίο. Τι να κάνουμε, εδώ είναι η Ελλάδα.

Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ

Και επειδή λέτε ότι εμείς αλλάξαμε θέσεις πρόσφατα – έτσι μας είπατε την περασμένη βδομάδα – δεν πρόκειται να αραδιάσουμε τις ανακοινώσεις του Κόμματος από το ’74 και μετά και στη δεκαετία του ’80 και ’90, αλλά να σας πω τα τελευταία. Το 2000, με επίσημη ανακοίνωση, το ΚΚΕ κάνει λόγο για την ύπαρξη κοιτασμάτων με γεωπολιτική σημασία στην περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ, που σήμερα ονομάζεται «Λεβιάθαν». Επίσης, για ανεξερεύνητα κοιτάσματα στο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Νομό Ιωαννίνων. Και το συνδέουμε και με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και με τα ζητήματα του Αιγαίου.

Στις 19 Μάη του 2006, πέντε χρόνια πριν, υπάρχει δημοσιευμένη τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε με ειδικό θέμα τη Μ. Ανατολή και λέμε το εξής: «Η ΚΕ ασχολήθηκε με την τελευταία έκφραση της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις έρευνες από το ωκεανογραφικό σκάφος στο Αιγαίο. Η στάση της Τουρκίας δείχνει ότι επαναφέρει συνεχώς και με επιθετικό τρόπο τις θέσεις της για τις θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι έχουν αδιευκρίνιστο καθεστώς. Γι’ αυτό αξιώνει τη συνδιαχείρισή του. Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ντε φάκτο διχοτόμησης του Αιγαίου, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα ζητήματα, τα οποία – προσέξτε – «από μόνα τους δε φαίνεται ότι θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη όξυνση ή σοβαρή κρίση, καθώς οι αστικές τάξεις των δύο κρατών επιδιώκουν συνεργασίες στη βάση της πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών. Ενταγμένες, όμως, οι διάφορες προκλητικές ενέργειες ή επεισόδια στην περιοχή του Αιγαίου ή της Θράκης σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και όξυνση των αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν δυνάμει επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν δικαιολογημένες ανησυχίες στους λαούς.

Επίσης δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία και τρόπο ανακινούνται μειονοτικά ζητήματα στην περιοχή. Η ΚΕ του ΚΚΕ θα εντείνει την παρακολούθηση και επαγρύπνηση γι’ αυτές τις εξελίξεις παράλληλα με τις πρωτοβουλίες για κοινή δράση, αλληλεγγύη και φιλία του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού, όλων των λαών της περιοχής».

Και αφήστε τώρα, ότι θέλετε ειρήνη ή πόλεμο με την Τουρκία. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε πόλεμο, ελληνοτουρκικό πόλεμο, γιατί θα χύσει το αίμα του ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του πετρελαίου. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν παραιτούμαστε από τη θέση μας, που την επιβεβαιώνει η εμπειρία, ότι υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι. Υπάρχει ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, όπου παραδίνεις το παν και υπάρχει και η πραγματική ειρήνη που εξασφαλίζει την αμοιβαία οικονομική συνεργασία και πολιτιστική κλπ., ανάμεσα στους δύο λαούς.

Και μην μπλέξουμε τώρα, το πώς αισθάνεται ο ελληνικός λαός απέναντι στον τουρκικό και ο τουρκικός απέναντι στον ελληνικό. Κύριε Παπανδρέου, το 1996 το Μάη, η ΚΕ του Κόμματος έκανε αντιπροσωπεία και πήγαμε στον Τσεσμέ. Λίγους μήνες μετά τα Ίμια. Φυσικά, τότε, οι εφημερίδες, ο Τύπος, δεν έγραψαν τίποτα, πλην του «Ριζοσπάστη». Πρέπει να σας πω ότι την αντιπροσωπεία του Κόμματος – ήμουνα κι εγώ μέσα στην αντιπροσωπεία – την υποδέχτηκαν τα δημοτικά σχολεία με ελληνικές και τουρκικές σημαίες. Έκλεισαν τα σχολεία στον Τσεσμέ. Εγώ τα έχασα. Μας υποδέχτηκαν γιατί; Επειδή οι δήμαρχοι ήταν υπέρ της συνεργασίας, έβλεπαν την οικονομική συνεργασία των παραλιών με τα νησιά της Ελλάδας.

Δώσαμε συνέντευξη Τύπου και μας ρώτησαν τι λέμε για τα Καρντάκ και εμείς τους απαντήσαμε τη θέση που έχει το ΚΚΕ για τα Ίμια. Ήταν αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων, από την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του κόμματος της Τανσού Τσιλέρ, μέχρι και των άλλων. Τέτοια πράγματα θα τα δεις και υπάρχει πραγματικά η αγωνία των δύο λαών να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Δεν είναι και κανένα καινούριο, έτσι είναι ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Αν δεν μπει το φιτίλι της αντιπαράθεσης.

Υπάρχουν και αυτοί που θέλουν τη συνεργασία για καθαρά εμπορικούς λόγους. Άκουσα τον κ. Σαμαρά να λέει ότι η Γερμανία κρατάει αυτή την πολιτική υπέρ του γερμανικού λαού. Είδατε καμιά πολιτική υπέρ του γερμανικού λαού; Οι απολύσεις, η βία, η καταστολή, η αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων έχει γίνει πριν ξεκινήσει στην Ελλάδα. Και επιταχύνεται. Ε, λοιπόν, να τα ξεκαθαρίσουμε τα θέματα. Όταν λέμε ειρήνη, πόλεμος, συνεργασία, συμφωνίες, τι εννοούμε;

Διαβουλεύσεις χωρίς πρακτικά;

Αλλά να πούμε και ορισμένα άλλα πράγματα. Ο κ. αντιπρόεδρος – ο οποίος είναι «λαγός», είτε αφορά το Αιγαίο, είτε αφορά το χρέος, δεν είναι προσωπική του επιλογή -, την ίδια ώρα που εσείς ισχυρίζεστε ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, επίσημα βγήκε και είπε η υφαλοκρηπίδα θα είναι μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, που αποτελούν το 15% μόνο των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Άρα, το υπόλοιπο το αφήνεις στο χώρο των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών».

Τέτοιο επιχείρημα ούτε η τουρκική πλευρά δεν το είχε επικαλεστεί. Ο κανόνας αυτός ίσχυε μέχρι το 1958, όταν η τεχνολογία δεν μπορούσε να φτάσει στο απαιτούμενο βάθος για την έρευνα και την άντληση υδρογονανθράκων. Αλλά αντικαταστάθηκε η συμφωνία του ’58 το 1982, με άλλη που ισχύει μέχρι σήμερα, που δεν αναφέρεται σε αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος. Προσέξτε το.

Όταν είπε αυτά ο κ. Πάγκαλος, βουλευτές του ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, έκανε την εξής ενέργεια, πολύ φυσιολογική και χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες. Ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο, παίρνοντας υπόψη ότι όταν το θέσαμε εμείς ήμασταν στο 45ο γύρο διαπραγματεύσεων, διευθετήσεων, συζητήσεων απλών, έστω διερευνητικών με την Τουρκία, και ζητήσαμε να κατατεθούν τα πρακτικά στη Βουλή, αφού η Τουρκία τα ξέρει τι γίνεται σε αυτές τις συζητήσεις. Και μας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν τηρούνται πρακτικά.

Δεν είμαστε τόσο αφελείς για να το πιστεύουμε. Θα ήσασταν εγκληματίες αν κάνετε συζήτηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες που έχουν και διαφορές και δεν τηρείτε πρακτικά. Μα μπορούμε να πιστέψουμε αυτό το πράγμα; Και ακόμη χειρότερα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απ’ όπου επίσης ζητήσαμε, μας παρέπεμψε στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου. Μα οι δημόσιες τοποθετήσεις, ούτε του κ. Βενιζέλου, ούτε οι δικές μου, μια ομιλία που κάνουμε μπροστά στον Τύπο, δεν μπορούν ολοκληρωμένα να δώσουν πράγματα τα οποία στο κάτω κάτω μπορεί να μη χρειάζεται να βγουν στον Τύπο, να ειπωθούν στον Τύπο για διάφορους λόγους, όταν πρόκειται για διεθνείς σχέσεις. Αλλά τουλάχιστον να ενημερώνετε τα κόμματα.

Γιατί δηλαδή να σας έχουμε εμπιστοσύνη; Και σας λέω ότι θέλετε να κάνετε εμπορικές συμφωνίες, αυτό πάτε να κάνετε. Δε σας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Για να πάμε παραπέρα. Ο διοικητής του αμερικάνικου στρατηγείου της Σμύρνης στέλνει ένα έγγραφο στο διοικητή του αρχηγείου της εθνικής αεροπορίας στη Λάρισα και λέει ότι η περιοχή στο Αιγαίο από τη Στερεά και την Πελοπόννησο δεν είναι αποσαφηνισμένη και έως ότου αποσαφηνιστεί είναι ουδέτερη ζώνη. Είναι γεγονός ότι ο διοικητής του αρχηγείου της Λάρισας το έστειλε στον κ. Βενιζέλο και ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την ανάκληση αυτού του εγγράφου.

Προσέξτε, όμως, το αρχικό έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή της Σμύρνης ουδέποτε ανακλήθηκε. Αντιθέτως, απεστάλη νεότερο στις 10 Μάη, το οποίο επαναλαμβάνει την αξίωση να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία, διατηρώντας προφανώς σε ισχύ την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση το Αιγαίο αποτελεί γκρίζα ζώνη για το ΝΑΤΟ σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το αρχηγείο της εθνικής αεροπορίας στέλνει επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 12 Απρίλη του 2010 στο οποίο καταγγέλλει ότι το ΝΑΤΟ απαγορεύει στα ελληνικά αεροπλάνα, στη διάρκεια των ασκήσεων, να πετάνε εγγύτερα των 6 ναυτικών μιλίων στις ακτές των ελληνικών νησιών. Τα νησιά για τα οποία ισχύει η απαγόρευση είναι εκείνα που γειτονεύουν με την Τουρκία. Δηλαδή η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Χάλκη, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Τήλος, οι Λειψοί, η Σύμη και το Καστελόριζο. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα υπάρχει.

Και αν θέλετε, η ομιλία που έγινε στο Ερζερούμ – τώρα, αυτά τα μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν, διακοσμητικά είναι, αντικειμενικά, με συγχωρείτε. Δεν έπρεπε να έχουμε εμείς ενημέρωση; Εγώ δε λέω για μυστική διπλωματία, γιατί αυτά τα διαβάζουμε κάπου, δεν είναι και μυστικά. Αυτά δεν έπρεπε να περιληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού;

Οι επιχειρηματίες θα συνεχίζουν τη δουλειά τους

Είπατε περί πολυμερών σχέσεων. Γιατί, είμαστε εμείς αντίθετοι για πολυμερείς σχέσεις; ‘Η λέμε ότι η Ελλάδα να μείνει μόνη της και να μην έχει διεθνείς σχέσεις; Να έχει, αλλά σε ποια βάση; ‘Η, ακόμη, και μέσα στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να επιδιωχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία. Αλλά για να δούμε, εγώ σας λέω ότι μπορεί να γίνει μια συμφωνία που κάνει υποχώρηση η Τουρκία σε σχέση με αυτά που λέει. Ούτε αυτή εφησυχάζει. Γιατί θα είναι μια προσωρινή υποχώρηση της Τουρκίας για να μπει μέσα στην περιοχή – που ξέρουμε ποια είναι η περιοχή που ζούμε – όπου οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι, όπου έχει μπει η Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία.

Δεν είναι οι κλασικοί παίχτες της περιοχής. Και η Ελλάδα αντικειμενικά είναι ο φτωχός συγγενής, ανεξαρτήτως των μεγάλων λόγων. Γιατί είναι μια μικρή χώρα, με μια μικρή αγορά, έχει συγκεκριμένη γεωπολιτική θέση. Μεγάλη είναι η Ελλάδα, δηλαδή μεγάλος είναι ο ελληνικός λαός, αλλά μη βγαίνουμε τώρα και λέμε περίεργα πράγματα, ότι είναι θέμα τεχνικής. Επομένως, τα πράγματα είναι έτσι.

Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει να γίνει συμφωνία. Εγώ σας λέω, κάνει υποχώρηση η Ελλάδα. Είτε η Ελλάδα κάνει υποχώρηση, είτε η Τουρκία κάνει υποχώρηση, όταν θα γίνει η συμφωνία, το πρόβλημα των διαφορών θα ξαναβγεί σε δυο, σε τρία, σε τέσσερα χρόνια. Προσωρινές συμφωνίες θα είναι αυτά. Και κοιτάξτε, όταν η Ελλάδα με την Τουρκία θα ξαναφέρουν στην επιφάνεια τις διαφορές τους, οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την έρευνα και την άντληση των υδρογονανθράκων, θα συνεχίζουν.

Άλλωστε, ξέρετε πάρα πολύ καλά, και δείτε και την περίοδο του β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν σταμάτησαν οι συνεργασίες ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Η Σουηδία π.χ., μας τη φέρνει και ο πρωθυπουργός σαν παράδειγμα, η σουηδική βιομηχανία ήταν ο μεγάλος εταίρος των Γερμανών. Οι αμερικάνικες εταιρείες είχαν συνεργασία με τις γερμανικές εταιρείες. Επομένως, μπορεί η Ελλάδα με την Τουρκία να έρθει σε εμπόλεμη κατάσταση και οι επιχειρηματίες να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Πολύ περισσότερο που η μερίδα του λέοντος των επιχειρηματιών θα είναι απ’ τις ΗΠΑ.

Επομένως, εμείς θέλουμε συμφωνία. Για να δούμε λοιπόν τώρα. Η συμφωνία που έχει μπερδευτεί τώρα και η Χάλκη, προϋποθέτει και συνυποσχετικό. Και εμείς ρωτάμε: Πώς θα ξεκινήσει το συνυποσχετικό, στη βάση των 6 ή στη βάση των 12 μιλίων; Και πρέπει να υπάρξει συνυποσχετικό, δεν γίνεται διαφορετικά. Τις ευθείες γραμμές που κλείνουν τους κόλπους; Διότι σημαίνει συνυποσχετικό ότι έχω συμφωνήσει σε ποια θέματα συμφωνώ και πού έχω διαφορές.

Επομένως, εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή μπαίνουν διάφορα θέματα, όπως οι διαφορές στα σύνορα. Και μου το είχατε πει μια φορά που σας συνάντησα κ. Παπανδρέου, όταν ήσασταν υπουργός Εξωτερικών που συζητούσαμε μετά το Ελσίνκι και μετά το 1999, και μου είπατε «εντάξει, εμείς δε βάζουμε τέτοια θέματα, για τα σύνορα, τα βάζει ο άλλος». Να δεχτούμε λοιπόν ότι όταν τα βάζει ο ένας απ’ τους δυο, δεν μπορεί να τα αγνοήσει ο άλλος. Η θέση σαν ποια θα είναι; Από πού θα ξεκινήσετε;

Μείζον θέμα η νέα δομή του ΝΑΤΟ

Για να πάμε τώρα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ. Ακούστε να δείτε: Είναι γεγονός αυτό που ειπώθηκε από προηγούμενους ομιλητές, από τον κ. Σαμαρά, και έχει γραφτεί, ότι δεν είναι ταυτόσημες οι έννοιες, υπάρχει ο γεωλογικός και ο νομικός όρος. Κοιτάξτε να δείτε, εμείς ως Κόμμα μέσα σ’ αυτή τη ζούγκλα των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών και του ιμπεριαλιστικού δικαίου, που το ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει, ενδεχομένως δεν μπορούμε να βρούμε πλήρως αν η ΑΟΖ υπερέχει απ’ την υφαλοκρηπίδα ή αν δεν έχει κι αυτή παγίδες.

Ομως ισχύει το εξής: Εχει κάποιες διαφορές, οι οποίες μπορεί να είναι και θετικές. Μπορεί στην κατάληξη ο αντίπαλος να ευνοηθεί, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως είναι το δίκαιο, οι δικαστές και η διεθνής δικαιοσύνη. Αλλά εν πάση περιπτώσει, γιατί να μην καθορίσεις την ελληνική ΑΟΖ, αυτό το έχουν κάνει όλοι. Και δεν είναι μόνο ότι δεν τις καθορίζεται στο Αιγαίο, στο Νότιο, μα δεν την καθορίζετε ούτε Νότια της Κρήτης, ούτε στην Αίγυπτο. Η μόνη ΑΟΖ που καθορίσατε ήταν με την Αλβανία κι αυτή εξέπεσε μετά την παρέμβαση της Τουρκίας προς την Αλβανία!

Γιατί δεν καθορίζετε αυτή; Δεν την καθορίζετε γιατί σας έχει βάλει όρο η Τουρκία. Γιατί αν καθορίζατε την ΑΟΖ θα βάζατε μέσα και το Καστελόριζο. Και εδώ το Καστελόριζο είναι το πρόσχημα. Δεν είναι μόνο το Καστελόριζο. Η Τουρκία διεκδικεί όλη τη γραμμή που λέει Κρήτη – Κάρπαθο – Ρω, όλη τη γραμμή. Αμφισβητεί ως γραμμή που ανήκει, που έχει δικαίωμα η Ελλάδα τουλάχιστον να έχει την οικονομική εκμετάλλευση.

Εδώ η Τουρκία δεν δέχεται ούτε το FIR. Κι εδώ παίζει ρόλο και το FIR. Και η ΑΟΖ και το FIR συμπεριλαμβάνουν κι ένα μέρος αυτών που λέμε «διεθνών υδάτων. Κι αυτό δεν καταργεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο. Είναι άλλο πράγμα η διεθνής ναυσιπλοΐα – και βεβαίως πρέπει να γίνεται. Αλίμονο! Δίνει, όμως, τη δυνατότητα στην Ελλάδα, ακόμα κι όταν δεν ασκείται πλήρης εθνική εξουσία, κυριαρχία κλπ. να έχει τον έλεγχο της περιοχής. Όταν αυτή τη στιγμή το Αιγαίο – έτσι είναι η μορφολογία – εάν πάρουμε ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ, το 80% της ΑΟΖ γενικά του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα.

Υπάρχει το θέμα με τα 12 ν.μ. Δεν πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα αυτό το δικαίωμα σε ώρα ανάγκης; Οι συνομιλίες που γίνονται, εκεί που θα καταλήξουν, πολύ φοβόμαστε, μακάρι να πέφτουμε έξω, ότι σε ώρα ανάγκης δε θα μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Κι εγώ σας λέω, ακόμα κι αν έχουμε μια συμφωνία όπου θα έχει υποχωρήσει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα, το πρόβλημα της διανομής των αγορών, του ανταγωνισμού, το πρόβλημα της αντιπαράθεσης θα υπάρχει. Απ’ αυτή την άποψη, δεν τα έχετε ξεκαθαρίσει.

Και τέλος, υπάρχει ένα μείζον θέμα, η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δίνετε τη μάχη στα στρατηγεία, λέει η μείωση των στρατηγείων θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας. Οι πολιτικοστρατιωτικές διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία, δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τα στρατηγεία, αν θα είναι στη Λάρισα, στη Σμύρνη ή πάει – για να κοροϊδέψει και να παραπλανήσει τον κόσμο – στη Νάπολη. Το πρόβλημα που υπάρχει με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, είναι ο ενιαίος στρατιωτικός επιχειρησιακός χώρος. Το ΝΑΤΟ έχει καταργήσει τα σύνορα. Οι χάρτες είναι χωρίς σύνορα.

Μπορούμε λοιπόν την άμυνα των ελληνικών νησιών όπου υπάρχουν και γκρίζες ζώνες να την εναποθέσουμε πού; Στη Νατοϊκή άμυνα. Δηλαδή στο ΝΑΤΟ, του οποίου αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο σχετικά κουμάντο κάνουν οι ΗΠΑ. Κι όπου, ανεξαρτήτως των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, παίζει έναν ιδιαίτερα γεωστρατιωτικό ρόλο. Πολύ περισσότερο που η αντιπυραυλική ασπίδα θα είναι εγκατεστημένη στην Τουρκία.

Αυτά δεν ξέρω αν ανήκουν στο «ντεμοντέ» πατριωτισμό, στο «δογματικό» ή στον «παλιό» πατριωτισμό. Δε μας ενδιαφέρει αν είναι παλιός ή νέος. Είναι σύγχρονα προβλήματα κι ούτε αντιμετωπίζονται σε σχέση με την Τουρκία απ’ την σκοπιά της Οθωμανικής κατοχής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καμία σχέση. Καμία σχέση με τη σημερινή Τουρκία. Η ίδια η Τουρκία απειλείται με διάσπαση και με διχοτόμηση.

Επομένως, εμείς θα υποστηρίξουμε μια συμφωνία που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ακόμα και μέσα σ’ αυτές τις σύνθετες συνθήκες, βεβαίως η πραγματική ειρηνική συμβίωση δεν μπορεί να έρθει ανάμεσα σε δύο χώρες ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Για το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ

Για το Κυπριακό. Επειδή λέτε συνέχεια για το διεθνές δίκαιο. Μα πρώτα απ’ όλα, το διεθνές δίκαιο έχει κατακρεουργηθεί, αλλά εν πάση περιπτώσει. Έχουμε αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, για το Κυπριακό, ακόμα και για το εμπάργκο κατά της Κούβας, το αμερικάνικο, απ’ τη ΓΣ του ΟΗΕ, 30 χρόνια τώρα και δεν εφαρμόζεται τίποτα. Και μου λέτε ότι θα λυθεί το Κυπριακό με βάση ποιο διεθνές δίκαιο; Το ότι φταίει η Τουρκία που δε λύνεται το Κυπριακό, βεβαίως είναι ένας κρίκος. Αλλά είναι θέμα της Τουρκίας; Είναι διεθνές πρόβλημα.

Η Τουρκία είναι στρατός κατοχής – δεν το συζητάμε. Έχετε δει κανένα στρατό κατοχής να πηγαίνει και να συζητά και να διορθώνει αυτά που έκανε; Δεν έχει γίνει πουθενά. Όπλο λοιπόν να είναι οι διεθνείς αποφάσεις. Λοιπόν, γιατί δεν αποκαλύπτετε το λόγο για τον οποίο δε λύνεται το Κυπριακό; Γιατί δε συμφέρει να λυθεί, δε συμφέρει ενιαίο κράτος με μία προσωπικότητα. Συμφέρει να υπάρχει διχοτομημένο κράτος με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, μέσα στο σχέδιο «νέα Μέση Ανατολή», να εξασφαλιστούν και οι βρετανικές βάσεις. Κι όλο το πρόβλημα παρουσιάζεται να είναι η Τουρκία…

Και η ΕΕ; Κατάκτηση λέει που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ, και διχοτομημένη εντάχτηκε στην ΕΕ, λοιπόν τι έγινε; Σε 10 χρόνια ποιος ξέρει πού θα είναι η ΕΕ, μπορείτε να μου πείτε πώς θα είναι; Και μήπως επειδή είπατε τώρα για τη χούντα κλπ. Η χούντα, τη μεγάλη υπηρεσία, ένας απ’ τους σκοπούς που έγινε το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, ήταν και το Κυπριακό, δεν μπορεί να μην το ξέρετε αυτό.

Μην πούμε ότι έγινε για το κομμουνιστικό κίνημα και τα κομμουνιστικά όπλα. Και το λαϊκό κίνημα εκείνη την περίοδο σε πτώση ήταν, σε μείωση ήταν. Ένας λόγος, λοιπόν, ο βασικός, ήταν το Κυπριακό, για να μην κάνω γενικότερη αναφορά για το τι έγινε. Και θυμώσατε μετά, όταν ο Χριστόφιας μίλησε και γι’ αυτό το πράγμα, που μίλησε για τη χούντα, δε μίλησε γενικά για την Ελλάδα. Αν δούμε όλη την ιστορία του Κυπριακού, έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη.

Τέλος, για τη FYROM. Την ξέρετε τη θέση μας από το 1992, δεν έχει αλλάξει. Αλλά εν πάση περιπτώσει, τελματωμένο είναι, τι είναι, το χαρτί σας είναι αν θα μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Μόνο μ’ αυτό το χαρτί μπορείτε να παίξετε. Και να μπει και να μην μπει, δεν πρόκειται να σβηστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν αν επικρατεί στα Βαλκάνια το «διαίρει και βασίλευε». Και εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω, ο κ. Ρόντος εξακολουθεί να είναι ο μυστικοσύμβουλος που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βλέπεις από κάτω τον κ. Ρόντο; Το φίλο σας που τώρα θα γίνει πολιτικός. Τι εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις στον Ρόντο στα Βαλκάνια, στη FYROM;

Δε σας εμπιστευόμαστε, όχι γιατί είσαστε προδότες, αλλά γιατί σε ό,τι κάνετε, μέλημά σας είναι να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Και από εκεί και πέρα κυριολεκτικά αδιαφορείτε για τις παρενέργειες ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω απ’ τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «νέου» πατριωτισμού. Παλιός και νέος, ένας είναι ο πατριωτισμός, αυτός που συμφέρει τους λαούς».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: