Redilioupoli's Blog

Η Κόκκινη Ηλιούπολη είναι εδώ

 • Είμαστε ME το ΚΚΕ δεν ειμαστε ομως To …ΚΚΕ

  Λόγο της ύπαρξης διαφόρων "περίεργων" blog δήθεν "κόκκινων" και "αριστερών" που έχουν σαν στόχο τους να διαστρεβλώνουν και να υπονομέυουν το ΚΚΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε ότι είμαστε οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, πράγμα που συμβαίνει και σε όλα τα blog που βαφτίζονται με οποιοδήποτε όνομα.
  Μοναδική πηγή είναι τα επίσημα sites του κομματος και της νεολαίας
  Βασική επιδίωξη των "φιλοΚΚΕ" blogs είναι να βάζουν την αμφιβολία.για ενέργειες που τάχα δεν είναι σωστές και να αμφισβητούν την ηγεσία του κόμματος.
  Τελευταία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με μοναδικό στόχο την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό από τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ.
  Θέλει μεγάλα προσοχή και επαλήθευση όσων κειμένων αναρτώνται στα διάφορα blogs

 • Απαράδεκτη η άρνηση να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

  Η συζήτηση της πρότασης νόμου καθυστέρησε αδικαιολόγητα με ευθύνη της συγκυβέρνησης. Κατά την πάγια τακτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, γίνεται κατά το δοκούν ερμηνεία σχετικού άρθρου του Συντάγματος (73 παρ. 3) και έτσι η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δεν μπήκε σε ψηφοφορία, με το σκεπτικό ότι προκαλεί «δημοσιονομικό κόστος». Η ερμηνεία αυτή ακυρώνει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί πρόταση νόμου που καταθέτει, αφού δεν υπάρχει καμία πρόταση νόμου που δεν συνεπάγεται έστω και ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος...

  Επίσης, είναι προσχηματική, αφού με βάση τη διάταξη αυτή παρεμποδίζεται η συζήτηση ακόμα και προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης που όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα όφελος, όπως η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, που δεν έχει έρθει ποτέ για συζήτηση.

 • Αγωνίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ

  Η κοινή λογική λέει ότι η αγωνία ενός συνδικαλιστή για τους μισθούς είναι να μη μειωθούν. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όμως αγωνιούν μη τυχόν και δε μη μειωθούν..!

  Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απαιτεί με... επιστολή της προς τους ξενοδόχους του νομού να εφαρμόσουν άμεσα τη νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν μειώνοντας τους ήδη πενιχρούς μισθούς κατά 15% (κατ' αντιστοιχία της ΣΣΕ που υπέγραψε και η ηγεσία της κλαδικής Ομοσπονδίας). Είναι τέτοια η ανησυχία τους μην τυχόν και καθυστερήσει η ανακούφιση των ξενοδόχων, που φρόντισαν να αναρτήσουν τις σχετικές επιστολές και μες στους τόπους δουλειάς (βλ. ένθετο). Μάλιστα, εφιστούν την προσοχή στους ξενοδόχους γιατί «ο μήνας Ιούλιος πρέπει να πληρωθεί με τη νέα σύμβαση». Ισως, βέβαια, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να μην έχουν κανένα λόγο να ντρέπονται για τις συμφωνίες που υπέγραψαν, αφού για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των εργοδοτών νοιάζονται. Αλλά τέτοια πρεμούρα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη...
  Δείτε εδώ την επιστολή προς τους ξενοδόχους: http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=373809&format=.jpg

 • Χαμένοι και κερδισμένοι της κρισης

  Η «κρίση χρέους», που είναι μια πτυχή της συνολικής καπιταλιστικής κρίσης, γίνεται πηγή δεινών για τους λαούς των χωρών που δανείζονται και ταυτοχρόνως πηγή πρόσθετων κερδών για τους δανειστές.
  Την περασμένη βδομάδα έπρεπε να πληρωθεί από το ελληνικό κράτος ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Το ομόλογο βρισκόταν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία το είχε αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή πολύ μικρότερη της ονομαστικής.
  Η κυβέρνηση αποφάσισε, αφού αυτό όριζε η συμφωνία για το «κούρεμα», να πληρώσει το ομόλογο στην ονομαστική του αξία. Ετσι, η ΕΚΤ αποκόμισε ένα σημαντικό κέρδος από τη διαφορά της αξίας.
  Και επειδή τα κέρδη της ΕΚΤ κατανέμονται στις χώρες - μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σ' αυτήν, η μερίδα του λέοντος από την εξόφληση του ελληνικού ομολόγου ανήκει στη Γερμανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γερμανικό κράτος αποκομίζει ανάλογα κέρδη από την εξόφληση ομολόγων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών που εποπτεύονται από την τρόικα.
  Σύμφωνα, μάλιστα, με υπολογισμούς των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, η Γερμανία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να αποκομίζει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει, ως το 2026, το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν και έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.
  Εν τω μεταξύ, με βάση υπολογισμούς του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 χρόνων συνολικά 68 δισ. ευρώ από τη διαφορά των επιτοκίων και σε σύγκριση με το μέσο κόστος δανεισμού με αυτό της περιόδου 1999 - 2008.

 • Το «ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα»

  Ακριβώς 1,2 δισ. δολάρια θα επενδύσει, όπως ανακοινώθηκε από το ναυτιλιακό Τύπο, η εταιρία «Enesel SA» για τη ναυπήγηση 10 πλοίων μεταφοράς κοντέινερς που θα γίνει βέβαια σε ναυπηγεία εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στα κορεάτικα ναυπηγεία της «Hyundai» και θα παραδοθούν το 2014. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συμφωνία για το 2012. Πρόκειται για ένα ακόμα απτό δείγμα για την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τα κέρδη των εφοπλιστών προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που έχουν επιβάλει με αβάντα την ταξική φιλοεφοπλιστική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δηλαδή οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους και πάει λέγοντας. Και βέβαια, να μην πούμε για τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων (αριθμός πληρώματος) δηλαδή το μαζικό πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών και το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, το φορολογικό παράδεισο που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά στους εφοπλιστές οι κυβερνήσεις τους (οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο λιγότερο και από έναν περιπτερά, όταν ρημάζονται από τη φοροεπέλαση τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά) και έχουν βουλιάξει το ΝΑΤ στα ελλείμματα. Κάτι που πλήρωσαν ακριβά οι ναυτεργάτες με το δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων και τη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Αυτό είναι «το ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα». Και βέβαια, την ώρα που οι εφοπλιστές δίνουν δισεκατομμύρια για να κατασκευάσουν πλοία σε ξένα ναυπηγεία, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα. Ομως, θα έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι θα σηκώσουν κεφάλι και με την οργάνωσή τους θα πετάξουν στη θάλασσα όλα αυτά τα παράσιτα που τους πίνουν το αίμα και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους.
  7/7/2012

 • Εχουμε μαλλί να ξάνουμε

  Διάφορα τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού έχουν μια δυσκολία να τα βρουν μεταξύ τους, αλλά γι' αυτό φταίει το ΚΚΕ που δεν μπαίνει στο κάδρο μαζί τους.
  Δεν συμφωνούν με τον Τσίπρα οι Βενιζέλος - Σαμαράς και γι' αυτό φταίει το ΚΚΕ.
  Σκέπασαν σύννεφα τον ήλιο, πάλι φταίει το ΚΚΕ.
  Ακούγοντας τον Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ χτες βράδυ στο «Mega» να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν τα βρίσκει η παράταξή του με τους ομοϊδεάτες της - ευρωπαϊστές, δύσκολα μπορούσες να παρακολουθήσεις τι έλεγε. Το μόνο σταθερό στοιχείο στο λόγο του ήταν η επανάληψη ότι ευθύνεται το ΚΚΕ.
  Εξαρχής ήταν καθαρό ότι οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παριστάνουν τους διαφωνούντες γι' αυτήν ή την άλλη διαχειριστική πρόταση, χρειάζονται το ΚΚΕ στο κλαμπ για να έχουν άλλοθι.
  Το ΚΚΕ δεν έπαιξε σ' αυτό το παιχνίδι. Αλλά αυτοί δεν μπορούν να σταθούν χωρίς να βάλουν το ΚΚΕ στο κάδρο.
  Κι έτσι προκύπτει αυτό το τηλεοπτικό τουρλουμπούκι - ένας δήθεν καυγάς, δηλαδή, που γίνεται στα κανάλια και μακριά από τα πραγματικά υποκείμενα της ταξικής πάλης, τους εργάτες και τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα που δίνουν τη μάχη τους καθημερινά στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, με απόλυτη αδιαφορία για τις αγωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

 • Ηλιουπολίτικο Βήμα και φαιοπράσινες «εξυπνάδες»

  Το παιχνίδι το ξέρουν πολύ καλά μπορούμε να πούμε. Το έχουν σπουδάσει το "άθλημα", δεν ξέρουμε που αλλά το έχουν σπουδάσει.
  Έχουν πολλές "αμερικανιάς" στην προπαγάνδα τους.
  πρώτα βάζουν το blog μας στα προτεινόμενα "και καλά" που τα παρακολουθούν τάχα.
  Στη συνέχεια "πνίγουν" το σχόλιο μας για τον Μωραΐτη για την ύπαρξη του αρθρογράφου της Α1 στη "Θέση" την εφημερίδα του δηλαδή και συνεχίζουν βάζοντας άρθρο τάχα για τους ..."παπούδες τους" με δηλώσεις του Στάλιν και του Χιτλερ.
  Όμορφη "μαγκιά" λεβέντες του Μωραΐτη, συνεχίστε να αποκαλύπτετε την "ιδεολογία" σας.
  Έχουμε πολλούς σαν κι εσάς στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ και έτσι γνωρίζουμε καλά την τακτική σας.

 • Ωμοί και κυνικοί

  Ωμό αντικομμουνισμό ξερνάει ο ΛΑ.Ο.Σ., δείχνοντας ότι του έχει ανατεθεί κεντρικός ρόλος στο χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος και στην καταστολή του. Σε χθεσινή της δήλωση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Σ. Αλιγιζάκη, δήλωσε με αφορμή την προχθεσινή ομιλία της της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Σπόρτιγκ, όπου μίλησε για οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική: «Οσο η αστική Δημοκρατία αποσυντίθεται, τόσο τα τελευταία υπολείμματα του σταλινικού κομμουνισμού στην Ευρώπη αποθρασύνονται (...) Λυπούμεθα που οι θεματοφύλακες της αστικής Δημοκρατίας κωφεύουν και εθελοτυφλούν». Είναι επικίνδυνοι και ταυτόχρονα κυνικοί. Ομολογούν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει ζόρια και γι' αυτό καλούν τις αστικές δυνάμεις να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, πριν αυτό ριζοσπαστικοποιηθεί και θέσει σε κίνδυνο την ίδια την αστική εξουσία. Φοβούνται το λαό όπως ο διάολος το λιβάνι και δεν μπορούν να το κρύψουν. Να κάνει ο λαός τους εφιάλτες τους πραγματικότητα. Να τους κατατροπώσει πολιτικά, να σαρώσει την εξουσία που υπερασπίζονται ο ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.

 • …για φαντάσου

  «Μέσα στο νου και την ψυχή πολλών ανθρώπων το τείχος υπήρχε και υπάρχει ακόμα 21 χρόνια μετά. Οι Ανατολικογερμανοί υφίστανται ακόμη μεταχείριση πολιτών Β΄ κατηγορίας, ως φτωχοσυγγενείς που προκαλούν αμηχανία στους εύπορους συγγενείς τους. Η πικρία τους εκδηλώθηκε με το σύνδρομο της "ostalgie",("νοσταλγία της Ανατολής") γιατί θυμούνται πως στη Λαοκρατική Δημοκρατία το κράτος τούς φρόντιζε με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν ψυχαγωγία (θέατρα συναυλίες κλπ.) και παροχή φθηνής κατοικίας. Τώρα πρέπει να πληρώνουν τα πάντα χωρίς να διαθέτουν τα ανάλογα χρήματα. Η δημοκρατία του καπιταλισμού δεν κάνει πολλά για αυτούς αφού και η ίδια αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της. Είμαστε πια στη θλιβερή εποχή τού "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω" και ατυχώς μόνον "οι (κατά τον Σπένσερ και όχι ακριβώς το Δαρβίνο) καταλληλότεροι θα επιβιώσουν" ("the fittest will survive")» (από άρθρο του Θ. Κακουριώτη, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου /στο ΒΗΜΑ, ηλεκτρονική έκδοση)

 • Ταύτιση των «δεξιών» και «αριστερών» αντικομουνιστών

  Όλο και περισσότερο ταυτίζονται οι θέσεις των φασιστοειδών του ΛΑ.Ο.Σ και των ‘‘επαναστατών’’ τις λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και βέβαια των οπορτουνιστών που δεν χάνουν τέτοιες ευκαιρίες, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στο ΚΚΕ. Όπου σταθούν και όπου βρεθούν, στα blog, στα site, ακόμα και στη βουλή, μέσω των βουλευτών του φασιστικού κόμματος των νοσταλγών της δικτατορίας και του ναζισμού, χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία της λάσπης και της κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ. Τα άξια τέκνα του Γκαίμπελς δεν έχουν σύνορα ούτε γραμμές προκειμένου να βλάψουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Πρόσφατη προσπάθεια η ‘‘ανακοίνωση’’ των απολυμένων του «902» που τάχα διώχτηκαν από την πλουτοκρατική διοίκηση του, για λόγους εκδίκησης(!!!!!). Θα δουν πολλά τα μάτια μας το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως ούτε αυτή τη φορά θα τους ‘‘περάσει’’ όσο και αν ρίχνουν λάσπη.
  Το εργατικό κίνημα μέσα από το ΠΑΜΕ την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, και το ΜΑΣ θα πάει μπροστά.
  Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  Για να ανατραπεί αυτό το σάπιο σύστημα των πλουτοκρατών και των υπηρετών τους.

 • Συλληψεις και στα συσσιτια

  «Ούτε το φίδι δεν δαγκώνει τον άνθρωπο που πίνει νερό», λέει μια λαϊκή ρήση.
  Κι όμως, η Ελληνική Αστυνομία ξεπέρασε ακόμα και αυτό το ένστικτο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αστυνομικοί έχουν εισβάλλει στη στέγη σίτισης του Δήμου Αθηναίων την ώρα που μετανάστες τρώνε ένα πιάτο φαί και πίνουν ένα ποτήρι νερό για να τους συλλάβουν επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Μάλιστα, έγιναν και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους της στέγης και της αστυνομίας για να μη γίνουν συλλήψεις.
  Είναι και αυτό ένα απ' τα «μαστίγια» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ξεριζωμένους απ' τον τόπο τους και η οποία προσπαθεί να συγκαλύψει αυτή την αποκρουστική πολιτική της με το «καρότο» των τελευταίων εξαγγελιών για τους μετανάστες.
  Ερώτημα: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα είναι αυτές οι πράξεις;

 • Ψάχνουν ποιος κυβερνάει!!!

  «Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι ποιος κυβερνάει τελικά αυτόν τον τόπο. Είναι κυρίαρχος ο λαός που αποφάσισε εγκρίνοντας προγράμματα πριν από δύο μήνες ή οι χρηματαγορές που θέλουν να επιβάλουν τη δική τους επιλογή με τρόπο που ξεπερνάει τη δημοκρατία;».
  Η δήλωση αυτή έγινε χτες και ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
  Το δικό μας ερώτημα, πάντως, είναι αν θα περάσει έστω μία μέρα δίχως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να συνδράμει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ΠΑΣΟΚ.
  Γιατί, βεβαίως, ο τόπος έχει κυβέρνηση. Η οποία κυβερνά μαζί και για τις αγορές. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κόντρα στις αγορές ούτε οι αγορές κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, ούτε πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ είναι άβουλο και απλός θεατής των εξελίξεων, έρμαιο των αγορών.
  Όσα το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί, το ΠΑΣΟΚ τα μετουσιώνει σε πολιτική πράξη. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο, της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης σε βάρος του λαού.
  Αυτός δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει κυρίαρχος, αν δεν τσακίσει με την πάλη του την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και όσους πολιτικά το εκπροσωπούν.
  Καθαρές κουβέντες.

 • Τη Δευτέρα η συγκέντρωση στο Σκοπευτήριο

  Σε πανστρατιά λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στον αντικομμουνισμό καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στην κεντρική εκδήλωση που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και στην πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου.
 • ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ !!

  Το «επιχείρημα» των υπερασπιστών της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας έρχεται και ξανάρχεται: «Οποιος μπορεί και θέλει γιατί να μην πληρώνει για να σπουδάζει;», υποστηρίζουν... αθώα. Ομως, πίσω από την «αθωότητα» του «πληρώνω για να σπουδάζω», εκείνο που κρύβεται είναι ένας κατηφορικός μονόδρομος που στο τέρμα του γράφει: «Σπουδάζει μόνο όποιος (έχει να) πληρώνει»... Ομοίως, πίσω από το «πληρώνω για να έχω παροχές Υγείας» εκείνο που κρύβεται είναι το «παροχές Υγείας έχει μόνο όποιος (μπορεί να) πληρώνει»... Πίσω από το «πληρώνω για να έχω Ασφάλιση» κρύβεται το «Ασφάλιση έχει μόνος αυτός που πληρώνει»... Με άλλα λόγια, η πολιτική υπέρ των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» δε συνιστά μια «άσκηση ελευθερίας», όπως θέλουν να την πουλήσουν στην κοινωνία. Είναι μια βαθύτατα αντιδραστική τομή που εξοστρακίζει δικαιώματα όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση από τον αυτονόητα δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, στη σφαίρα των «εμπορευμάτων» που απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν για να τα «αγοράσουν».
 • Πού χρωστάει και πόσα;;;

  Θυμόσαστε τον Α. Χρυσανθακόπουλο; Εκείνον που σαν βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον είχε πιάσει η κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής όχι μόνο να τα χώνει στα «φρουτάκια», αλλά να συναλλάσσεται με τους παράγοντες της εκπομπής για το πώς θα θάψουν την υπόθεση και θα την μετατρέψουν στο αντίθετό της; Αυτός λοιπόν ο «έντιμος άνθρωπος» είναι τώρα στο ΛΑ.Ο.Σ. (υπάρχει κάποιος συμβολισμός εδώ;) και με το θράσος που χαρακτηρίζει αυτούς τους τύπους, βρίσκει το ανάστημα (από πού άραγε;) να βάλει στη θέση του το ΚΚΕ εφ' όλης της ύλης. Σε άρθρο του στην εφημερίδα του Γ. Καρατζαφέρη με τους βαθυστόχαστους τίτλους και υπότιτλους, «Το τελευταίο σταλινικό κόμμα της Ευρώπης», «Το ΚΚΕ συρρικνώνεται», «το εγκαταλείπουν οι έλληνες εργαζόμενοι διότι τάχθηκε υπέρ της απεριόριστης νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών μέχρι απόκτησης υπηκοότητας», επιδίδεται σε ένα υβρεολόγιο ανάλογο των χώρων και του περιβάλλοντος που έχει κοινωνικοποιηθεί ενάντια στο ΚΚΕ. Ποιος ξέρει πού χρωστάει και πόσα; Μπορεί και να πληρώνει προκαταβολικά... Είναι γεγονός πως ο αντικομμουνισμός εκτός από την εκλεπτυσμένη του μορφή έχει και την εντελώς χυδαία με λόγο σαν αυτόν που συναλλάσσονται οι θαμώνες των τόπων όπου συχνάζει ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αρα καθόλου δε μας εκπλήσσει ούτε το ύφος, ούτε το μπουρδούκλωμα κάθε λογικής. Πάντως, όταν φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν Χρυσανθακόπουλους για να χτυπήσουν το ΚΚΕ, επιβεβαιώνεται πως τα 'χουν βρει σκούρα στην αποστολή που έχουν αναλάβει...
 • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! ! !

  Οι κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της αύξησης των μισθών των βουλευτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. να επιλέγουν την τακτική τού «παρών». Ένα κόμμα, το ΚΚΕ, καταψήφισε. Και ένας βουλευτής………. ο κ. Πάγκαλος, πήρε το λόγο για να καταγγείλει την απόφαση ως «επικίνδυνη», «αντιλαϊκή» και «αντεργατική». Αλλά ποια απόφαση κατήγγειλε ο κ. Πάγκαλος;;;;;; Όχι, δεν κατήγγειλε την απόφαση του κόμματός του και της ΝΔ να υπερψηφίσουν τις αυξήσεις των μισθών των βουλευτών, σε περίοδο που όλοι μιλούν περί κρίσης και λιτότητας. Σαν «επικίνδυνη», «αντιλαϊκή» και «αντεργατική» κατήγγειλε τη θέση του ΚΚΕ, που την καταψήφισε!!!! Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Όχι τόσο για τον κ. Πάγκαλο - πράγμα περιττό - όσο για το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είπε αυτός ο γλυκύτατος άνθρωπος...
 • Ερωτήσεις χωρίς απάντηση;

  Νομίζετε ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν απάντηση; Παράδειγμα: Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Η απόφαση για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη; Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία; 65ωρο; Εβδομάδα 3 ημερών; Ατομικές συμβάσεις εργασίας; Ιδιωτικοποιήσεις πχ Ολυμπιακή; Προϋπολογισμός; Νέος τρομονόμος της ΕΕ; Κλπ κλπ κλπ. ΟΧΙ κάνετε λάθος. Τα ΜΜΕ απαντούν: Επεισόδια σε όλη την Ελλάδα!!!!!! Κουκουλοφόροι!!! Πάλι επεισόδια!!! Πάλι κουκουλοφόροι!!! ......τρόμος, .....τρόμος, .....τρόμος.......
 • Kατηγορίες

 • Σελίδες

 • Advertisements

Η ομιλία του Αντώνη Σκυλλάκου στη βουλή για το Βατοπέδι

Posted by redilioupoli στο 19/12/2008

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι μεγάλο, αλλά
υπάρχουν δυο επίπεδα -έτσι το διαχωρίζουμε- που αφορούν αυτό το σκάνδαλο, ένα γενικότερο σκάνδαλο που υπάρχει διαχρονικά και δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφορά και όλες τις παλαιότερες κυβερνήσεις και θα συνεχίζει να βαραίνει και στις επόμενες κυβερνήσεις. Τι συμβαίνει ακριβώς; Είναι το νομικό καθεστώς, το οποίο προβλέπει ότι μπορούν να αποκτήσουν ή να αναγνωριστούν σαν ιδιοκτήτες αυτοί οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρυσόβουλα αυτοκρατορικά, κάποια σιγγίλια από πατριάρχες και αξιωματούχους της Εκκλησίας και κάποια οθωμανικά φιρμάνια. Με βάση αυτούς τους τίτλους ιδιοκτησίας έχουν παραχωρηθεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους σε μοναστήρια και Εκκλησία πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα -άλλοι μιλούν και για τρία εκατομμύρια στρέμματα- δασικών εκτάσεων, ορεινών όγκων, δασών, παραθαλάσσιων κτημάτων, λιμνών. Δηλαδή ό,τι αυτονόητο ο μέσος Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει ότι είναι δημόσιο, ότι είναι κοινόχρηστο, αυτά έχουν παραχωρηθεί σε μονές και είναι περιουσία των μονών και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες διεκδικήσεις από τις μονές. Δεν είναι μόνο το Βατοπέδιο. Υπάρχουν πολλά Βατοπέδια. Άμα διαβάσετε τις χθεσινές εφημερίδες, τουλάχιστον στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις τελευταίες σελίδες θα δείτε ότι στο Νομό Βοιωτίας διεκδικούνται από τέσσερις μονές διακόσιες χιλιάδες στρέμματα. Διεκδικούνται από την Εκκλησία τεράστιες εκτάσεις στο Νομό Αττικής. Στην Κρήτη είναι η Μονή Τοπλού. Στο Νομό Μαγνησίας στις Νιες διεκδικούνται άλλες εκτάσεις. Αν ψάξουμε, θα βρούμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που διεκδικούνται. Μας είπε μάρτυρας, ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Γεωργίας, συνταξιούχος τώρα, ότι διεκδικούνται στην Χαλκιδική από μονές του Αγίου Όρους, όχι ειδικά από τη Μονή του Βατοπεδίου, εκτάσεις μεγάλες και ότι από αυτές τις εκτάσεις οι οποίες αποκτήθηκαν και οι οποίες διεκδικούνται στη Σιθωνία στο μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής το 80% ανήκει ή διεκδικείται από τις Μονές.
Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο και μέσα σ’ αυτό το σκάνδαλο εμπεριέχεται και
το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τι θα κάνουμε μ’ αυτά; Γιατί δεν μιλούν τα άλλα κόμματα; Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε τους τίτλους σαν τίτλους ιδιοκτησίας, τα χρυσόβουλα και τα οποιαδήποτε χαρτιά πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους;
Θα λέμε ότι οι δασικοί όγκοι, τα δάση ή οτιδήποτε είναι κοινόχρηστο με την κοινή λογική ότι δεν ανήκει στο δημόσιο; Θα πρέπει να γίνει συζήτηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.
Γιατί σιωπούν τα άλλα κόμματα; Να που βρίσκεται μια τεράστια πολιτική ευθύνη.
Δεύτερο θέμα. Έχουν αποκτηθεί εκτάσεις και από ιδιώτες, ιδιωτικά δάση, ιδιωτικές εκτάσεις που θα έπρεπε να είναι στο δημόσιο και αυτοί με χαρτιά, με ταπιά ή με άλλα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχουν μεταβιβαστεί στην πορεία και έχουν υπάρξει νόμοι να μπορεί να γίνεται εκμετάλλευση, ιδιωτική πολεοδόμηση και με άλλες μορφές για να γίνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τι θα γίνει μ’ αυτή την υπόθεση; Και αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο υπέρ των επιχειρηματιών.
Η προσπάθεια που γίνεται, με τις αλλαγές στο άρθρο 24 και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. παλαιότερα μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στην Αναθεώρηση του 2001 και αργότερα με την προσπάθεια που έκανε η Νέα Δημοκρατία στην καινούρια Αναθεώρηση που δεν πέρασε, είναι να γίνει ένας τέτοιος διαχωρισμός ανάμεσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, ώστε όλες οι δασικές εκτάσεις, εκατομμύρια στρέμματα, να μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά για τουριστικούς και για άλλους λόγους. Αυτά είναι τα μεγάλα σκάνδαλα. Βεβαίως μεγάλο σκάνδαλο είναι και το θέμα της Μονής Βατοπεδίου.
Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να θέσουμε και το εξής ζήτημα, ότι σχετικό είναι και το θέμα χωρισμού Εκκλησίας από το Κράτος, όχι ότι από μόνο του θα λύσει τα περιουσιακά ζητήματα της εκκλησίας ή της περιουσίας των μοναστηριών σε σχέση με το δημόσιο. Επειδή είναι σχετικό, επανακαταθέσαμε την πρότασή μας. Βεβαίως και η Εκκλησία πρέπει να φορολογείται για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, όπως όλες οι επιχειρήσεις και όχι να έχει ειδικά φορολογικά προνόμια.
Έρχομαι στη συγκεκριμένη υπόθεση που ψάξαμε, με πάρα πολύ κόπο πράγματι για πολλές μέρες, στην Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή. Το δικό μας συμπέρασμα επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε και πριν ξεκινήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, όχι αντικειμενικές, όχι για να τα φορτώσουμε στους παρακάτω, δηλαδή στις κρατικές υπηρεσίες και να περιορίσουμε την ευθύνη μονάχα στην έλλειψη της αναγκαίας επιμέλειας, όπως λέει η Νέα Δημοκρατία.
Υπάρχουν ευθύνες, υπάρχει θέληση των κυβερνήσεων και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με τη θέληση και με τις πράξεις συγκεκριμένων Υπουργών που ήθελαν να βοηθήσουν τη Μονή Βατοπεδίου για διάφορους λόγους. Δεν ξέρω ολοκληρωμένα τα κίνητρα, αλλά υπήρξε συστηματική προσπάθεια να βοηθηθεί η Μονή Βατοπεδίου σε βάρος του δημοσίου και από τις δυο πλευρές των κομμάτων εξουσίας.
Βεβαίως, έτσι όπως παρουσιάζει το θέμα των αντικειμενικών ευθυνών η Νέα Δημοκρατία, ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό δίνει συγχωροχάρτι στις προσωπικές ευθύνες που έχουν οι Υπουργοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους δικούς του Υπουργούς δίνει από την αρχή συγχωροχάρτι. Ούτε καν πολιτική ευθύνη δεν βλέπει για τον κ. Δρυ και τον κ. Φωτιάδη.
Τι έχουμε συγκεκριμένα; Ειπώθηκαν ορισμένα στοιχεία. Θα επαναλάβω ορισμένα, αλλά θα αποφύγω την μεγάλη ανάλυση. Πότε ξεκινάει η μεγάλη υπόθεση; Το 1998 επί Δρυ. Δεν ειπώθηκε σ’ αυτή την Αίθουσα, αλλά πρέπει να γίνει γνωστό.
Τι ακριβώς συνέβη; Έρχεται η Εποπτεία Αλιείας του Νομού Ξάνθης, η αρμόδια υπηρεσία για την αλιεία της Λίμνης Βιστωνίδας και λέει ότι η Μονή και ο συνεταιρισμός των ψαράδων θέλει να καταπατήσει όλο το νησάκι Άντα Μπουρού που είναι μέσα στη Λίμνη, ενώ στη Μονή και στο συνεταιρισμό ανήκουν μόνο τα 400 στρέμματα και όχι και τα 1600.
Τι έπρεπε να κάνει ο Υπουργός; Να πάει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Να πει
ότι εδώ γίνεται προσπάθεια καταπάτησης. Να παρθούν διοικητικά μέτρα αποβολής της Μονής και του Συνεταιρισμού από τα υπόλοιπα πέραν των τετρακοσίων μέτρων. Και αντί γι’ αυτό ξαφνικά αναζητείται γνωμοδότηση χωρίς να το ζητήσει η Μονή. Παραπέμπεται το θέμα από τις υπηρεσίες –ερήμην, λένε, του Υπουργού- στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το οποίο βγάζει το εξής αποτέλεσμα: ότι το νησάκι ολόκληρο, τα 1.600 στρέμματα, ανήκουν στη Μονή. Έως εκεί καλώς, ας πούμε. Το λέει και η δικαστική απόφαση που βγήκε. Αλλά, από εκεί και πέρα, για να αποδείξει ότι το νησάκι ανήκει στη Μονή όλο το σκεπτικό λέει ότι και η ευρύτερη περιοχή και η Λίμνη ολόκληρη και παραλίμνια με βάση τα χρυσόβουλα –αναφέρεται σε χρυσόβουλα, σε συγκύλια και σε φιρμάνια- ανήκουν στη Μονή.
Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης. Και καταλήγει να λέει μόνο για το νησάκι. Έχει φτιαχτεί όμως το σκεπτικό, το οποίο καρμπόν με τα ίδια λόγια, με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιείται σε όλες τις παραπέρα γνωμοδοτήσεις. Και στις γνωμοδοτήσεις που υπογράφονται επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τον Φωτιάδη και στη γνωμοδότηση που υπογράφει ο κ. Δούκας από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η σειρά των γεγονότων.

Δεύτερο θέμα. Αυτά ειπώθηκαν εδώ και δεν θα αναλύσω πολλά πράγματα για τον κ. Φωτιάδη. Όταν υπάρχει εκκρεμής δίκη και η Μονή διεκδικεί με αναγνωριστική αγωγή δικαιώματα στη Βιστωνίδα, δεν μπορεί ένας Υπουργός να υπογράφει γνωμοδότηση ότι το δημόσιο δεν προβάλλει τα δικαιώματά του –ουσιαστικά, δηλαδή, να αναγνωρίζει κυριότητα στη Μονή- ούτε να κάνει πράξη παράδοσης και παραλαβής της Μονής. Είναι δυο ενέργειες που ενώ είναι επίδικη απόφαση, βοηθάνε στο να εκδοθεί απόφαση σε βάρος του δημοσίου.
Εκδικάζεται η υπόθεση. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ο κ. Χειμώνας μας είπε ο άνθρωπος ότι ένα μήνα προσπαθούσε να μαζέψει χαρτιά για να υποστηρίξει την υπόθεση, χωρίς καμία βοήθεια από το Υπουργείο και μάλιστα πολλές υπηρεσίες του έστελναν χαρτιά που υποστήριζαν τη Μονή και τα κατάφερε και έκανε ευπρόσωπη, όπως είπε, υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.
Πάει μια Επιτροπή και φωνάζει στον Φωτιάδη «τι είναι αυτά που κάνετε;» και ο κ. Φωτιάδης αντί να ανακαλέσει τα πάντα, κάνει απλώς επανεξέταση που τραβάει σε μάκρος μέχρι να έρθει η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση.
Υπάρχουν ευθύνες. Είναι φανερή η θέληση να γύρει η πλάστιγγα υπέρ της Μονής στα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ερχόμαστε στα χρόνια που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία. Κομβικό στοιχείο είναι αυτό που υπάρχει από τον Δούκα και είναι η μεγαλύτερη ευθύνη. Η Μονή ενώ έχει κάνει αγωγή –δεν της αρκούν οι γνωμοδοτήσεις και οι υπογραφές, δηλαδή οι διοικητικές πράξεις, που την βοηθούσαν στην κατεύθυνση να αποκτήσει την κυριότητα- θέλει δικαστική απόφαση να είναι 100% σίγουρη και κάνει αναγνωριστική αγωγή. Ξαφνικά αλλάζει τακτική και λέει ότι δεν θέλω να βγει αποτέλεσμα απ’ αυτή τη δίκη.. Απευθύνεται στο Δημόσιο και λέει ότι να τη σταματήσουμε τη δίκη. Γιατί το κάνει αυτό η Μονή; Η απλή λογική λέει διότι καταλαβαίνει ότι θα χάσει την υπόθεση. Ήδη κυκλοφορεί εκεί στη μικρή κοινωνία της Ξάνθης, στα δικαστήρια ότι η απόφαση έχει παρθεί δύο προς ένα σε βάρος της Μονής και ότι καθυστερεί να εκδώσει την απόφαση η δικαστής, η οποία είναι υπόλογος πλέον στα ποινικά δικαστήρια γιατί δεν εξέδωσε την απόφαση.
Σε εκείνο το κρίσιμο σημείο ο κ. Δούκας και επικυρώνει την τέταρτη γνωμοδότηση –τη λεγόμενη κατόπιν επανεξέτασης που είχε κάνει ο Φωτιάδης- και μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου Του Κράτους συμφωνεί στο να σταματήσει η δίκη, δηλαδή να μην βγει κανένα αποτέλεσμα, όταν είχαμε μάρτυρες που ήξεραν ότι η απόφαση είναι υπέρ του Δημοσίου ή τουλάχιστον ότι η εισηγήτρια εισηγείται υπέρ του Δημοσίου και όταν ο Εφραίμ και η Μονή ήξερε ότι χάνει την υπόθεση. Αυτές οι ενέργειες γίνονται επί υπουργίας του κ. Δούκα. Είναι κομβικό σημείο αυτό και είναι μεγάλες αυτές οι ευθύνες.
Από εκεί και πέρα αρχίζει η σειρά των ανταλλαγών. Αρχίζουν οι ανταλλαγές.
Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα με τις ανταλλαγές; Με τις ανταλλαγές έχουν γίνει μεγάλες υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι πρώτον ότι η λίμνη ενώ κόστιζε στην πραγματικότητα λιγότερο διότι προστατευόταν από τη Συνθήκη Ραμσάρ και ήταν στο πρόγραμμα Natura και άρα δεν μπορούσε να γίνει εντατική εκμετάλλευση ώστε να έχει μεγάλη αξία εκμετάλλευσης δηλαδή να παράγει πολλά ψάρια και να έχει πολλά έσοδα όποιος την εκμεταλλευόταν, την εμφανίζουν υπερτιμολογημένη παίρνοντας σαν συγκριτικά στοιχεία άλλες γειτονικές λίμνες οι οποίες δεν ήταν εντός της Συνθήκης Ραμσάρ και εντός του προγράμματος Natura. Εδώ έγινε υπερτιμολόγηση υπέρ της Μονής.
Έγιναν και τεράστιες υποτιμολογήσεις πρώτα και κύρια στην Ουρανούπολη σε ένα φιλέτο. Οι ορκωτοί εκτιμητές έβγαλαν ότι αυτή η έκταση των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων στρεμμάτων κόστιζε ένα εκατομμύριο ευρώ.
Με τους μετριότερους υπολογισμούς ακόμα και τη δεχτούμε σαν δασική έκταση ο νέος έλεγχος που έγινε πρόσφατα λέει ότι αντί για ένα εκατομμύριο έπρεπε να υπολογιστεί στα τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν και άλλες υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις σε πάρα πολλά ακίνητα, στο Γραμματικό, στον Ξεροπόταμο, στην Καμάριζα, στην Καλαμαριά κ.λπ.
Ερευνητέο είναι αν αυτά ήταν σε γνώση των Υπουργών ή ήταν μόνο η λειτουργία του Σώματος Ορκωτών Λογιστών ή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν γίνει διαφορετικά, δηλαδή ή να γίνει απαλλοτρίωση ή τουλάχιστον να κάνουν διαγωνισμό και να πουλήσουν τα ακίνητα. Δηλαδή, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα μπορούσε να κάνει πλειοδοτικό διαγωνισμό και από το τίμημα να πληρωθεί η Μονή. Έτσι θα κέρδιζε το δημόσιο και τα ακίνητα θα βρισκόντουσαν κοντά στην αγοραία αξία. Αυτό δεν το δέχτηκαν ούτε ο κ. Μπασιάκος, ούτε ο κ. Κοντός. Μάλιστα, η υπηρεσία της οποίας ηγείτο ο κ. Κοντός υποδείκνυε να δοθούν ακίνητα για ανταλλαγές τα οποία είχαν τη μεγαλύτερη αξία. Η αρμόδια υπηρεσία έστελνε έγγραφα στις Νομαρχίες που έλεγε δώστε τα παραθαλάσσια, τα οικόπεδα που έχουν αξία. Όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.
Υπήρχε συντονισμός γιατί ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να εξηγηθούν χωρίς να υπάρχει συντονισμός. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιος ήταν ο συντονιστής. Πιθανολογείται ότι ήταν ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν μας έπεισε ο κ. Ρουσόπουλος ότι λέει την αλήθεια όταν συναντιόταν τακτικά είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στο σπίτι του είτε επισκεπτόμενος τη Μονή Βατοπεδίου και έχοντας συνεχείς συναντήσεις με τον Εφραίμ ότι δεν γνώριζε τι διεκδικεί η Μονή.
Υπάρχουν και αντιφατικές καταθέσεις για το τι διημήφθη σε μία συνάντηση που είχε με τους φορείς. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά. Εμείς βάζουμε και ορισμένα άλλα ζητήματα. Τι γίνεται με τις διάφορες υπηρεσίες που λένε ότι λειτουργούν ανεξάρτητα, δηλαδή το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, την υπηρεσία που αφορά την Πολιτική Γης, τις δασικές υπηρεσίες που έχουν μεγάλες εξουσίες και γίνονται ρεμούλες. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Μας ειπώθηκε ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ανήκουν οκτακόσιες χιλιάδες στρέμματα για εποικισμό. Εποικισμός χρειαζόταν μετά την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Αυτό το θέμα έχει τελειώσει. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν στις νομαρχίες οκτακόσιες χιλιάδες στρέμματα που μπορούν και τα δίνουν κάθε μέρα είτε σε ιδιώτες για ρουσφέτια, είτε για να προσαρτηθούν δίπλα σε ένα ξενοδοχείο, ή δίπλα σε μια βιομηχανία και τα δίνουν δωρεάν.
Υπάρχει η δυνατότητα με τη νομοθεσία. Αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.
Τώρα, όσον αφορά τα γνωμοδοτικά όργανα, είτε λέγονται γνωμοδοτικά για τα κτήματα είτε λέγονται νομικά συμβούλια του κράτους, υπάρχει γνωμοδοτικό που να μη βγάλει απόφαση τέτοια που θέλει ο Υπουργός; Σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως έτσι μας μπαίνουν τα ερωτήματα ή όπως εικάζεται ποια είναι η θέληση της Κυβέρνησης, έτσι βγαίνουν οι αποφάσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς λέμε ότι υπάρχουν βαριές πολιτικές ευθύνες και στις δυο κυβερνήσεις και στα συγκεκριμένα πρόσωπα που αναμείχθηκαν. Δε μπορέσαμε να ανακαλύψουμε, μπορεί να υποπτευόμαστε ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, αλλά χρειάζεται το θέμα παραπέρα διερεύνηση, γι’ αυτό τασσόμαστε υπέρ του να υπάρξει Προανακριτική Επιτροπή η οποία, μέσω προκαταρκτικής εξέτασης, να διερευνήσει παραπέρα τις ποινικές ευθύνες όσων έχουν αναμειχθεί και εννοώ τα πολιτικά πρόσωπα.

Ευχαριστώ.

Κείμενο απο Πρακτικά της Βουλής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: